Csak nehezen lehetne kielégítőnek nevezni a selección világbajnokságon mutatott formáját eddig, a Paraguay ellen produkált kínszenvedés alapján a ma esti, Németország elleni elődöntőt is csak visszafogott bizakodással érdemes várni, a hiperoptimista Xavi Hernandez Creus persze máshogy látja. Nem mondom, hogy neki van igaza, de a pozitív gondolkodás fontos, szóval figyeljünk oda rá, hátha sikerül terápiás jelleggel bebeszélnie mindannyiunknak, hogy valójában minden sínen van. Az interjút a katalán Sport készítette.

Hogy érzed magad a világbajnokságon?

Nagyon jól, kényelmesen. Több labdaérintésem volt a tornán, mint bármelyik másik játékosnak. Boldog vagyok, hogy számtalan választási lehetőségem van a pályán, megjátszhatom Villát, Iniestát, Torres-t. Szerintem jobban játszunk, mint ahogy azt az emberek gondolják. Ha visszanézed a meccseket, akkor el kell ismerned, hogy az ellenfeleink óriási nyomást gyakoroltak ránk, nem sok teret hagytak nekünk.

Okoz problémákat az, hogy két védekező középpályással játszotok?

Nem. Három középpályással játszunk, mint más nagy csapatok. Németországnak ott van Schweinsteiger, Özil és Khedira, Brazíliának Gilberto, Felipe Melo és Kaká. Valójában nem két szűrővel játszunk, hanem három középpályással, mint a Barca.

De nem érzed úgy, hogy a nemzeti csapat játékából hiányzik a mozgékonyság?

Ez azért van így, mert az ellenfeleink nem engednek minket játszani. Paraguay egyike a legerősebb csapatoknak, amiket valaha láttam, akárcsak Chile, nem hagyják, hogy játssz. Jól játszottunk Honduras, Portugália, és a vereségtől függetlenül Svájc ellen is. Spanyolország nagyon jól játszik.

Hatnak rátok a kritikák?

A média folyton próbálkozik valamivel. Először Iker, most Torres. Akkor is találnak valamit, amiről fecsegni lehet, ha jól mennek a dolgok. Jól játszunk és dominálunk a mérkőzéseinken. A legfontosabb dolog a győzelem. Mindig igyekszünk jól játszani, de néha az ellenfél nem hagyja. Portugália ellen jól játszottunk, de szerintem a legjobb játékunkat Németország ellen nyújtjuk majd, ők is a támadófutballt favorizálják.

A csapat jól működik most, de ha valami probléma adódik, mindig be lehet dobni Pedrót...

Pedro nagy intenzitással és szenvedéllyel dolgozik. Tehetséges, keményen dolgozik, és jól helyezkedik az utolsó passzok fogadásához. Hogy mekkora lehetőségek rejlenek a keretünkben, azt bizonyítja a tény, hogy Cesc, Pedro és Silva nem az állandó kezdőcsapat tagjai.

Nagyon optimistának tűnsz. Úgy gondolod, hogy ti lesztek a bajnokok?

Ilyen messzire nem mennék, hogy ezt állítsam, de persze nagyon vágyom rá.

A világbajnoki cím lenne a hab a tortán?

A pályafutásom megkoronázása lenne, ez az egyetlen nagy trófea, amit még nem nyertem meg. Imádom ezt a játékot, fantasztikus itt lenni, már önmagában kiváltság. Az elődöntőben harcolni a kupáért csodálatos.

Tehát nem vonulsz majd vissza ezután?

Szeretnék játszani Brazíliában 2014-ben, vagy mondjuk Spanyolországban 2018-ban (nevet). Soha nem fogok visszavonulni a futballtól. Mindenki azt mondogatja, hogy edző lesz belőlem, habár én nem látom ezt. Azt hiszem azért mondják, mert szeretem a futballt, és élvezem kielemezni a meccseket.

Mit tudsz mondani nekem Németországról?

Nagyszerű csapatot alkotnak, ezt bemutatták az egész eddigi torna során. Fizikálisan és technikailag egyaránt kiválóak, a támadó négyes villámgyors, szerencsénk van, hogy Müller nem játszik majd, mert nagyon jó formában van. Klose nagy góllövő, gyors is, erős is. A meglepetés Özil volt, nem ismertem őt előtte, óriási játékosnak tűnik. Podolski is nagyszerű.

Szóval nem lepett meg, hogy a Barcelona érdeklődik Özil iránt.

A Barca és más csapatok is érdeklődnek utána, mert jó játékos. Akárcsak Müller. Remek csapatuk van, de nekünk is. Mindenki azt mondja, hogy Spanyolország már nem játszik olyan jól, mint azelőtt, de az ellenfeleink nehezítik meg az életünket, szoros emberfogást alkalmaznak, és rendkívül jól támogatják egymást. A Paraguay elleni gólra visszatekintve, ott tíz játékos védekezett, valahogy mégis képesek voltunk lőni egyet.

Származhat előnyötök Németország támadóbb játékfelfogásából?

Igen, ez segíteni fog nekünk. Ugyanakkor könnyebben veszíthetünk is emiatt, mivel keresik a gólszerzés lehetőségét, de úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nyílt és látványos összecsapás lesz.

Már nem favorit Spanyolország?

Nem hiszek a favoritokban. Egészen a torna kezdetéig favoritként voltunk számon tartva, aztán kikaptunk Svájctól, és megváltozott minden. Favoritok a szerencsejátékokban vannak inkább. Mi mindannyian tudjuk, hogy bárki megverhet bárkit, ezért nagyon egységesnek kell lennünk. Nagyon összeszedett és kompakt játékra lesz szükségünk, mert a németek rendkívül gyorsak a kontratámadásaik során. Amelyik csapat többet birtokolja a labdát, az nyilvánvaló előnyhöz jut majd.

Este Spanyolország - Németország vb-elődöntő, a kezdőrúgás időpontja: 20:30.

29 komment

Címkék: interjú keret ellenfelek knockout

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr82134940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robot_ 2010.07.07. 09:10:15

Vegre egy ertelmes csóka, aki tiszteli az ellenfelet.
Ezert szurkoltam en meg a VB elejen a Spanyoloknak is, mert legalább nem olyan homokagyú egoista faparasztok mint az argentinok. Ha jatszanak valaki ellen, akkor elismerik ha az egy nagycsapat, es nem fikazzak egyfolytaban, hogy "ugyis mi nyerunk, jobbak vagyunk". Ez a Xavi meg kifejezetten egy szimpatikus arc, meg ha nem is jatszik ugy mint mondjuk ev kozbe vagy foleg 2009 elején.
Kár hogy nem a Német - Spanyol lett a döntő. Szerintem jelenleg Hollandia kb a 3-4. legjobb csapat. Azt hiszem tenyleg a Nemetek es a Spanyolok a legjobbak most.

1kutya 2010.07.07. 09:17:00

@robot_: lehet, hogy jobbak, de abban rizlának igaza van, hogy ha az eddigi játékukat hozzák, az biza ma a németek ellen kevés lesz (de talán még az uruk ellen is netántán szombaton).

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.07.07. 09:24:29

Nagyon korrekt interjú, bár én a németeknek drukkolok, de remélem jó meccsben, harcosan fog eldőlni a döntőbe jutás.

Nocomment 2010.07.07. 09:54:49

Szerintem a németek eddig nagyon lazán és lelki teher nélkül játszottak. Most viszont ez változni fog. Eddig nem szólt volna senki egy rossz szót sem, ha ez a fiatal csapat kiesik az angolok vagy pláne az argentínok ellen, de most már más a helyzet, megnőtt velük szemben az elvárás, míg a spanyolok végig ilyen teherrel a vállukon játszottak. Szimpatikus mindkét csapat, szimpatikusok a játékosaik és az edzőik is.

HAnonymus 2010.07.07. 11:00:27

Végre szimpatikus német drukkerek.

Player 1 2010.07.07. 11:38:16

@Nocomment: A spanyolokról gyakorlatilag már a vb előtt is megmondták, hogy ha nem nyerik meg, az már csalódás.Ellenben idézem az egyik MTV-s ''szakértőt''amint a németekről beszélt:''egy negyeddöntő talán benne van''(a németeknek)

JTB 2010.07.07. 11:46:54

@Nocomment: Ez azért szerintem nem így van.. Most már főleg senki nem szólhatja meg őket, hogy ha kikapnak, hiszen már ez is egy hatalmas teljesítmény, megcsinálták amit a németek szoktak (bejutni a 4 közé), most már lehet nyugodtan játszani! És azért a spanyolok az utóbbi időben letettek valamit az asztalra (EB győzelem), nem úgy, mint a felfújt angolok és argentínok, szóval most szerintem még annyi teher sincs a németeken, mint eddig. Ezért is várok én egy nyílt, fordulatos, sok gólos meccset :)

nombert 2010.07.07. 11:51:25

Jó meccs lesz!! Már nagyon várom!!!!
Hajrá Uruguay! :-)

dvittore 2010.07.07. 11:55:54

@Nocomment: én úgy gondolom, hogy egy VB elődöntőt már nem lehet teher nélkül lejátszani. Egy lépésre a céltól már senki nem akar elbukni.

Ez a teher dolog maximum arra jó, hogy egy esetleges bukás esetén utólag könnyebb lesz feldolgozni a vereséget. Lásd Uruguay esetét. Fájt nekik, hogy kiestek, de inkább olyan szemszögből nézik, hogy erőn felül teljesítettek.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.07. 11:58:38

Igaza van Xavinak és @Nocommenttel is egyetértek, bár nekem a németek nem szimpatikusak.

Szóval spanyol válogatott az utóbbi években, főleg az EB-győzelemmel kivívott egy respektet. Az EB-n például az oroszok vagy a svédek, de a németek is támadóbb focit mertek fölvállalni ellenük. Mára viszont a tekintélyük miatt, elsősorban az ő játékukat akarják elrontani az ellenfelek még a portugálok is. Ez annyira sikerült is nekik, hogy a spanyolok nem sziporkáztak, de annyira már nem, hogy le is győzzék őket.

Ehhezképest a németeket kissé lebecsülték a vébé előtt és még egy Ausztrália is nekik mert rontani. Aztán az angolok kicsit le is becsülték őket, meg Lampard meg nem adott góljánál óriási szerencséjük is volt. Az argentínok elleni meccs nagyrészében sem volt benne a kiütés egy összetört csapaton meg már könnyű is átszaladni. A németek meg nem brazilok, az ilyen alkalmakat nem lazázzák el, hanem annyit vágnak amennyit bírnak.

Szóval azt mondom hiba két csapat eddigi meccseiből kiindulni, mert ez egy egészen más parti lesz. Szerintem nagyon közel kerül a győzelemhez, aki meg tudja szerezni a vezetést. Az első gól még többet számít ma, mint egy átlagos meccsen.

A németek egyszer kerültek hátrányba a vébén, akkor igaz, hogy tíz enberrel, de igencsak görcsöltek.

smartdrive 2010.07.07. 12:02:11

a polip levette a terhet a németek válláról

robot_ 2010.07.07. 12:06:49

@dvittore:
Most nem teged fikazlak, de miert beszel mindenki altalaban ugy, hogy "egy lepesre a celtol", és "kiestek".
szerintem ha 4 koze erkezik a csapat, akkor ertheto hogy mindenki az aranyra spekulal, ennek tukreben ertheto hogy dontot bukni szopas, de gondoljunk amr bele, hogy azert ezust vagy bronz ermesnek lenni nem kis dolog egy ilyen tornan, foleg ha szamba vesszuk azt amit amugy is mindenki mond, hogy miylen kis dolgokon mulik mar a siker. Mondjuk a kapusod egy golt bevéd véletlenül. Akkor mi van? A masik a jobb csapat?
Szerintem egyébként négy között meg kellene állni a VB-n, es kihirdetni hogy ez a 4 legjobb csapat, és donto meg bronzmeccs helyett korbejatszatni oket, mondjuk ugy, hogy mar a 8 kozott is mindenki mondjuk legalabb 2-3 meccset jatszon mas csapatokkal, es igy a legjobb negyet tovabbengedni. Ha ez megvolt akkor meg azok kozott mar mehet a mindenki mindenkivel.
Pl. itt lenne még brazilia, de szerintem van még néhány csapat, pl. Paraguay...stb, akik itt lennének még ha tobb meccset is lehetne jatszani.
Az az igazsag hogy 90 perc kevés és igenis ki lehet huzni egy szerencses gollal, vagy egy egyenkent szar tamadas megszakitasakor megkapott tizenegyessel.
Erre rá lehet ülni, és el tud menni a meccs, tuvabb tud vegulis jutni a gyengebb, es raadasul nem is olyan jelenseget irtam le ami szökőevente egyszer fordul elő.
Szerintem a sok meccsből kiátlagolt teljesitmeny alapjan a német csapat a jobb, de tudom hogy nyerhetnek a spanyolok is, de szomoru lennek ha ez tortenne, mert szerintem rosszabb focit nyujtottak eddig a palyan. Mint ahogy 2 éve meg jobbat, mert csak egy gól ment be, de helyzetük istöbb volt mint a németeknek. Most forditva lenne igazsagos, de nem garantalt egyik csapat sikere se..

Maqus · http://oposszum.hu 2010.07.07. 12:32:33

@smartdrive: Ja, az egész kamu, egy jól kitervelt médiatrükk, lehet, hogy a spanyol kagyló előtt már négyszer megette a német kagylót.

dvittore 2010.07.07. 12:58:19

@robot_: Maguk a játékosok és az edzők nyilatkoznak így.
A "kiestek" viszont tényleg szerencsétlen szóhasználat volt.

Ez a szép a kieséses rendszerű tornákban, hogy nem csak a csapat tudása, hanem a meccsen mutatott forma és bizony a szerencse is számít.

Az tény, hogy az eddigi meccsek alapján a németek játéka jobb, de azért azt is meg kell nézni, hogy milyen stílusú csapatok ellen játszottak. Az angolok, argentinok és még ausztrália sem állt be ellenük úgy védekezni 8-9 emberrel, mint mondjuk a spanyolok ellen svájc, paraguay és még a portugálokat is ide sorolnám.

A németek tuti nem fognak sündisznóba beállni, ezért jobb meccset várok spanyol részről, mint a korábbiak.

A foci a legritkább esetben igazságos. Ha csak egy kicsit fordítunk a nézőponton, akkor a németek már nyertek VB-t, az lenne "igazságos", ha most a spanyolok vagy a hollandok nyernének. Ennek így nincs értelme.

Mindenesetre hajrá mindkét csapatnak. Én jó meccset és spanyol győzelmet várok!

robot_ 2010.07.07. 13:12:01

@dvittore: "az lenne "igazságos", ha most a spanyolok vagy a hollandok nyernének. Ennek így nincs értelme."

Igen, ennek már tényleg nincs. De en nem is igy ertettem, hanem hogy 2010-bena vilag legjobbja: ... es akkor nem feltetlenul áll majd a "..." helyén annak a neve aki jobban jatszott, de azt persze en is tudom hogy ez mindig igy van, sőt:
Itt szeretnem megjegyezni, hogy akarki lesz a vilagbajnok, (Spo. Nem. Hol.)
a szemelyes maganvelemenyem szerint biztos hogy igazsagosabb es szebb eredmeny, mint az elozo VB donto eseten az olaszok Vilagbajnoki cime, ahol mindezt kizarolag a jatszott foci kepe, az ellenfelek erossege, es a szerzett golok szama alapjan mondom. Tehat tulajdonkeppen igazsagosabb lesz akarki nyer, mint ami negy eve szuletett eredmeny.

Jimbo75 2010.07.07. 14:24:31

Sztem elkenjük a fritzeket, a végére jó formába lendülünk, nekik meg nem lesz mindig olyan mákjuk, mint az angolok ellen, ahol ha megadják Lampard gólját, akkor nehezen állnak fel abból, hogy 2 perc alatt kettőt kaptak.

Neil Blender 2010.07.07. 14:38:23

Tök örülök hogy Xavi örül, hogy milyen sok embert megjatszhat elöl, csak épp nem teszi. Egy normál középpályáshoz képest Xavi nem rossz a vb-n sem, de ő Xavi és magához képest rém gyenge.

Nem is értek egyet rizla osztályzataival vele kapcsolatban.

Player 1 2010.07.07. 14:38:56

@dvittore: Jajj de igazságos..Ha már nyertek, úgyse kell nekik több, nyerjen az, aki még nem, ugye?

Player 1 2010.07.07. 14:40:37

@Jimbo75: Még mindig az angolokon rágódtok?Ideje továbblépni, azóta Argentínát még jobban megverték.

Jimbo75 2010.07.07. 14:47:36

@Player 1:

Én nem rágódok rajta, nekem aztán full mindegy, hogy ki jut be az elődöntőbe, amíg a spanyolok ott vannak. Aki vb-t akar nyerni, annak mindenkit meg kell vernie. Az egy dolog, hogy a fritzek sokaknak nem szimpatikusak, attól még itt vannak az elődöntőben.

Jimbo75 2010.07.07. 14:51:13

@Player 1:

Én nem rágodok rajtuk, nekem full mindegy ki lesz az elődöntőben az ellenfél, amíg a spanyolok ott vannak. Aki vb-t akar nyerni, annak minden szembejövőt meg kell vernie. Az egy dolog, hogy a fritzek sokak számára nem szimpatikusak, attól még le kell győzni őket.

Szaffi B. 2010.07.07. 15:32:08

:))))))))))))))))))

http://www.youtube.com/watch?v=SjXHG5G11hA&feature=player_embedded#!

dvittore 2010.07.07. 16:46:39

@Player 1: kicsit félreértetted a dolgot. Rögtön írtam, hogy ez így nem érvelés.

Az lesz az igazságos eredmény, ami ma este a pályán kialakul. És ez bizony független attól, hogy az előző meccseken kinek hogy ment a foci, hány gólt lőtt, hogyan jutott ide stb.

Persze az előző bekezdés csak akkor igaz, ha Kassai nem csinál valami őrült nagy hibát. :-)

Player 1 2010.07.07. 17:11:02

@Jimbo75: Mostmár a teljesítményük miatt szerintem nagyon sok embert maguk mellé állítottak.Tapasztalatból mondom.

Sir Black The Brightest 2010.07.07. 18:09:57

Remélem Xaviék ma megmutatják, hogy mire képesek. Ha veszítenek is már nagy dolgot elértek azzal hogy a 4 közé kerültek. Történelmi volt már az is...

Viva Espana!

Szaffi B. 2010.07.07. 18:14:34

Itt is beszurkolok. Hajrá..............................................................................................KASSAI!!!!!!!!!!!!! :)))
süti beállítások módosítása