A muzsika hangja

2010.07.01. 04:45 rizla

Spanyolország - Portugália  1 - 0

Kellett már, nagyon kellett ez a szép, egészséges pont a spanyol válogatottal kapcsolatos mondatok végére a folyamatosan gyülekező, ocsmány kérdőjelek helyett. A kínzó grammatikai feladvány megoldásához fontos volt nagy vadra lőni végre, bár ennél a svájci bőrbe bújt portugál torzónál szebb trófeákat is ki lehet még akasztani a falra remélhetőleg. Európa braziljai többé-kevésbé azt csinálták, amire számítani lehetett tőlük, a selección pedig abszolút megérdemelten, jó játékkal lökte ki őket a legjobb nyolcba jutásért furakodók sorából - szóval végre újjászületett, abbahagyta a pöcsölést, és hozzálátott a világbajnokság megnyeréséhez. Na jó, majdnem.

Derekasan meg lett hajtva az első tíz-tizenöt perc, és bár igazán komoly gólhelyzet nem alakult ki, a portugálokkal azért így is sikerült megértetni, hogy kié a nagyobb. Sajnos a kéjes öröm megnyugtató kiteljesedése előtt a spanyol csapat teljesítménye újfent visszacsöppent annak a jellegzetes, bágyadt lábvízben való apatikus tapicskolásnak a stádiumába, amit az eddigi mérkőzések során már épp elégszer szenvedhettünk végig. Ugyanahhoz a felálláshoz ugyanaz a lemez szólt: alacsony intenzitás, reménytelen labdajáratás és -fényezés, hiányzó ritmusváltások, rendre elméretezett vagy csak simán pontatlan utolsó passzok. Leginkább az ellenfél stílusa változott a legutóbbi találkozóhoz képest, a portugáloknak Chilével ellentétben eszük ágában sem volt mániákusan rohamozni, inkább hagyták a cicákat játszadozni a pamutgombolyoggal, miközben fegyelmezetten tartották magukat a taktikai utasításokhoz, lezárva minden passzsávot, emberfogás helyett területvédekezést alkalmazva főleg. A támadásaik építgetése során beérték az alamizsnával, az elcsent labdákból indított kontrákkal történő ijesztgetéssel, de a spanyol védelem ezúttal elég határozottan állt a lábán ahhoz, hogy ezek az akciók ne torkolhassanak ziccerekbe. Ez a viszonylagos patthelyzet aztán eltartott úgy egy szűk órán keresztül, miközben egy percről perce magabiztosabban és kitartóbban védekező portugál csapat állt szemben egy csappanó önbizalmú, játékát hiába kereső spanyollal, mi pedig egy közülmúltbéli kellemetlen bad trip fojtogató flashbackjét élhettük át: "halál biztos, hogy ezek a surmó gecik találnak egy gólt valami előrevágott szarból, mint a svájciak, hogy a francba gondolhattam komolyan, hogy ennek az örök vesztes spanyol válogatottnak szurkolok?"

Aztán szerencsére jött Del Bosque, és a világbajnokságon végrehajtott eddigi legjobb cseréjével véget vetett a rosszindulatú hallucinációknak. A szerkezethez inkább nem nyúlt, pusztán kicserélt egy rozsdásan nyekergő csavart egy vadi újra, és csodák csodájára a gépezet szép lassan zakatolni kezdett. Pedig a Torres helyére és posztjára beálló Llorente nem csinált semmi különöset, már amennyiben ezeket a dolgokat csak Torres jelenlegi formájához képest minősítjük különösnek (és sajnos igen, annak kell minősítenünk); a bilbaói melák egyszerűen csak friss volt, gyors és agresszív, pontosan tudta hogyan és hova kell szaladgálnia, hogy a védőket kiverje a víz, a társai előtt pedig új, felfedezésre váró területek nyíljanak. Ha a portugálok nem lettek volna szánt szándékkal gyámoltalanok előrefele, akkor ezen a ponton talán még be tudtak volna ékelni valamit az egyre nagyobb fordulatszámon pörgő spanyol kerék üllői közé, de hiába, Quieroz azért nem egy Ferguson, de még csak nem is egy Scolari, és a zsugori támadójátéknak hamar meglett a böjtje: Xavi első igazán váratlan megoldása után David Villa 22 centiméteres lesről indulva először Eduardóba lőtt, majd a kipattanót már totojázás nélkül bevágta a léc alá. Nos, igen, a gól tényleg lesről született, de gyáva népnek nincs hazája, és bár nem állítom, hogy ez bármiféle morális alapot szolgáltathat szabálytalan módszerek bevetésére, azért egyértelmű volt, hogy melyik csapat tett többet a kínszenvedéssel felérő hosszabbítás elkerüléséért.

Ami innentől következett, az iskolajáték volt, nem több, nem kevesebb. Mintha valahol valaki megpendített volna egy húrt, aminek a hangjára hirtelen minden addig kókadozó spanyol játékosba élet költözött volna. Xavi elkezdte diktálni a tempót, a többiek pedig azonnal felvették a ritmust: Puyol visszatalált az akárhonnan akárhova becsúszok formájához, Capdevilának isteni látomása volt, felállt a kerekesszékéből és újra megtanult járni, de Iniesta is megélénkült, Sergio Ramos is nagyobb vehemenciával szántotta fel a jobb oldalt, David Villa pedig szimplán bebizonyította, hogy ő ennek a világbajnokságnak a legjobb játékosa. Hamar kiderült, hogy Portugáliának nincs semmiféle B-terve, ráadásul a Cé is besült (szóvicc!), és bár pár percre sikerült beszorítaniuk a spanyolokat, igazából ők sem gondolhatták komolyan, hogy ebből még lehet bármi. Négyből három meccs folyamán egyetlen árva gólt sem bírtak lőni, az a hetes pedig tökéletesen érdektelen egy olyan ország csapatával szemben, ahol éjjel ki kell kapcsolni a közvilágítást, csak hogy ne vesszen kárba az elektromos energia. Igazi balhés utcagyerek karakterrel bír ez a Portugália, a kicsiket és gyengéket agyba-főbe veri, a nagyokkal szemben viszont csak sunyi harcmodort alkalmazva, hátulról mer támadni. Lesgól ide vagy oda, megérdemelték a sorsukat, és a szurkolóikon kívül valószínűleg mindenki jobban jár azzal, hogy a gólképtelen taktikájukkal 4 éve már pofátlanul bronzmeccsig menetelő banda idén korábban repülhetett haza.

A gonosz tehát legyőzettetett, a jó elnyerte méltó jutalmát, mielőtt azonban felcsendülnének a vuvuzelák fanfárok, lehullana a függöny, a közönség pedig ékes zümmögésben tapsviharban törne ki, szögezzünk le néhány dolgot.

1. Messze van még a csúcsforma, nagyon messze. A gólig legfeljebb csak helyzetecskék akadtak, utána pedig ha össze nem is omlottak a portugálok, azért a kénytelen, de reménytelen kinyílásuk jelentősen megkönnyítette a selección dolgát. Ez korántsem annyira automatikus előjog ám, a chileiek például két bekapott gól és egy piros lap után sem voltak hajlandóak a földön maradni, nem is ízlett ugye senkinek a főztjük. Szóval még ne kiáltsuk ki ezt a valóban jól sikerült feltámadást tudatos formaidőzítésnek, inkább vegyük észre, hogy egy órán keresztül pontosan annyira gúzsba volt kötve a csapat, mint az eddigi meccsek során túl sokszor.

2. Amennyiben ez a formáció tényleg Torres ballasztként funkcionálása miatt nem működött, akkor egyszerű a megoldás: le kell ültetni a padra. Azonban nem csak Llorente megragadása a kezdőben kétséges, hanem sajnos az is, hogy ez a csere nem csak a meglepetés-faktor miatt volt-e működőképes, mert hát erre tényleg nem számíthatott Quieroz az eddigi spanyol meccsek alapján. Így Torres formájának a javulása továbbra is kardinális kérdés.

3. Kellett a szerencse. A les az les, ragozzuk bárhogy, ideologizáljuk akárhogy. Ahogy azt is meg lehet köszönni Quieroz-nak, hogy láthatóan nem a sebezhető spanyol széleken játszatta Ronaldót, inkább odavetette az oroszlánok elé, ezzel kiherélve a játékát, majd utólag szépen rákente a balhét (hogy CR csapatkapitányként amúgy szégyenletes teljesítményt nyújtott, és hogy érdemtelenül emlegetik zseniként még akkor is, ha valóban ő a világ talán legveszélyesebb játékosa, az pedig nem eme blog témája).

Casilllas (6,5) - Több ízben élt együtt a játékkal nagyszerűen, és egy óriási bravúrt is bemutatott egy veszélyesen felpattanó lövésnél, amibe viszont éppen ő ért bele nagyon szerencsétlenül. Ronaldo egyik szabadrúgása elég ijesztően pattant ki róla, szerencséje volt, hogy nem valamelyik csatár elé.

Capdevila (6.5) - Érezhetően mindent megtett - már ami a jelenlegi formájától kitelik -, hogy kiköszörülje az utóbbi meccsek csorbáját, a második félidőre ez nagyjából össze is jött neki. A vége felé már kifejezetten jól játszott, volt egy gyönyörű szólója és összehozott egy piroslapot Ricardo Costának, bár ennek az utolsó percekben már nem sok hatása volt a mérkőzésre. Most inkább nem mondom, hogy pofátlan műeséssel, mindenki döntse el maga, Quierozék mindenesetre nem hivatkoztak erre a nyilatkozataikban.

Piqué (7) - Almediával meggyűlt a baja párszor, aztán a második félidő nagyobbik részében már nem tudták megingatni.

Puyol (7) - Még mindig nem a legjobb, de már alakul, kaptunk pár trademark Puyol-becsúszást is végre.

Sergio Ramos (8) - Majdnem végig zseniálisan teljesített a megint egyedül általa bejátszott jobb szélen, a hagyományos forrófejűségének most nyoma sem volt, megfontoltan időzítette az életveszélyes felfutásait. Külön emeli teljesítményének a fényét, hogy a vb egyik legjobb szélső védőjével, Coentrao-val is foglalkoznia kellett a támadások mellett. A második félidőre még tovább javult és egy fantasztikus, gólt érő lövését épphogy csak ki tudta piszkálni Eduardo.

Busquets (7,5) - Folyamatosan gürcölt, gyűjtögette a labdákat, eközben 106 passzából 98 talált társat, ezzel a precizitással (92,45%) pedig toronymagas első lett a mezőnyben. Viszont a hatáskörét most nem nagyon lépte át, nem nyújtott különösebb extrákat az egyébként hibátlan játéka.

Xabi Alonso (6,5) - Enyhén indiszponáltnak tűnt, talán még fizikailag sem volt 100%-os, de odatette magát és a pontosságával azért nem volt gond.

Xavi (7) - Az első félidőben a vb-n lassan megszokott Tesco gazdaságos Xavi-t kellett bámulnunk, a másodikban aztán kárpótolt minket egy gyönyörű gólpasszal és az azt követő tanári játékával. Ha Xavi jó, a csapat is működik, tehát mostantól kezdve remélhetőleg felpörög.

Iniesta (7) - Egyelőre elmaradnak a tökösebb megoldásai, talán nem bízik eléggé magában, vagy fél a sérülésektől, ezért egyetlen iniestás szólóra sem csodálkozhattunk még rá a vébén. A második félidőben így is egyértelműen húzóemberré lépett elő, az elsőben azért még adós volt ezzel. Del Bosque elég kötetlen szerepkörben játszatta Xavi mellett, feltűnt mindenhol.

David Villa (8,5) - No comment.

Torres (5,5) - Elnéző osztályzat, mert egy jó lövése azért akadt, ismét tizenegyest érően buktatták (amiért ismét elmaradt a büntető), és láthatóan baromira igyekszik. De egyelőre iszonyú lassú és körülményes sajnos, a régi dinamizmusa még sehol, és néha mintha fogalma sem lenne arról, hogy hol van éppen, legtöbbször simán szerelik.

Llorente (7) - Sokatmondó, ha összehasonlítjuk a passzainak pontossági mutatóját a hosszabb ideig pályán tartózkodó Torres-ével (9/11 - 6/14 ide). Precíz volt és agilis, felpörgette a játékot, és ha jobban koncentrál, könnyedén szerezhetett volna akár két gólt is.

(Pedro és Marchena pontozhatatlan ideig lépett csak pályára.)

Spanyolország: Casillas, Piqué, Puyol, Iniesta, Villa (Pedro 88'), Xavi, Torres (Llorente 58'), Capdevila, Xabi Alonso (Marchena 90' +3), Ramos, Busquets
Portugália: Eduardo, Alves, Carvalho, C. Ronaldo, Simao (Liedson 72'), Pepe (Mendes '72), Meireles, Almeida (Danny 58'), Tiago, R. Costa, Coentrao
Gólszerző: Villa (63')

Az örömteli pozitívumok mellett a mérkőzés legfontosabb konzekvenciája az, hogy ez a csapat bár játékában olykor igen, mentalitásában egyelőre cseppet sem az a tipikus Született Spanyol Lúzer, mint a mindenkori elődje (amit valószínűleg az Eb-győzelemnek köszönhet nagyrészt). Ezt a Portugália elleni meccset is el lehetett volna veszíteni százféle módon és ponton, de hiába lökdöste jobbról a döcögő taktika, balról pedig egyes játékosok gyengébb formája, a selección nem volt hajlandó kibillenni az egyensúlyából, és a legkritikusabb pillanatban a harcra szavazott a pityeregve sarokbakuporodás helyett (pedig a spanyolok 32 éve nem nyertek meg egyetlen vb-meccset sem, ahol az állás 0-0 volt a félidőben). Ezért aztán - ellentétben a Chile elleni meccsel - rászolgált a szerencséjére, de hogy tényleg megváltotta-e önmagát, az csak a következő mérkőzés(ek)en fog kiderülni.

Következő meccs: Spanyolország - Paraguay, vb-negyeddöntő, július 3., szombat, 20:30

55 komment

Címkék: meccs értékelés knockout

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr342119921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maqus · http://oposszum.hu 2010.07.01. 06:25:10

Nahát, ezt a "kiesés vagy továbbjutás" kérdést észre sem vettem, biztos akkor aludtam el :)

Ez eddig a legjobb cikk.

harcilepke 2010.07.01. 07:33:27

Igazán jó cikk, bár kellemessége főképp a "Roja" utolsó 30 percéből adódik. Már nagyon vártam, mit irtok a meccsről, de megérte.
köszi

takaróléc 2010.07.01. 07:51:18

Hát nem tudom. Én a magam részéről nagyon nagy meccset láttam, két nagyon jó csapat nagy küzdelmét. Tkp. a VB eddigi legnagyobb összecsapását. A portugálok azért nem támadtak többet, mert elképesztően jól működött a spanyol letámadás, illetve a középpályán nem tudták magukat átverekedni. De ha mégis sikerült nekik, látszott, milyen veszélyesek.
Amivel teljesen egyetértek, az a Torres a ballaszt kérdése. Nem fog padozni, arra nagy tétben mernék fogadni. Paraguayt nyilván vele is verjük, úgyhogy van még egy hete (júl. 7-ig), hogy igazán formába lendüljön.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.07.01. 11:11:26

Szerintem is nagy meccs volt! AZért, ha egy ilyen tudású csapat beáll bekkelni, azt nem könnyû feltörni.

HányÉves 2010.07.01. 11:11:29

Én inkább a spanyoloknak szurkoltam a meccs előtt, és nem bánom, hogy a portugálok kiestek (bár a menyasszonyom Nuno Gomes iránti kamaszkori rajongása miatt nem illendő ennek örülnöm...:))
Viszont! Legalább négy ordító gólhelyzete volt a portugáloknak az első 60 percben, ezzel szemben a spanyolok bár egyértelműen uralták a mezőnyt, igazi nagy helyzetet nem alakítottak ki.
A gól után tényleg nem csináltak már semmit a portugálok, de azért nagyon nehéz bunkerfocival vádolni egy olyan csapatot, amelyiknek 0-0 nál több gólhelyzete volt, mint az ellenfelének. (Ott van például a Casillas felett átpattanó labda, amit 1-2 másodpercig csak imádkozva bámult az egész spanyol védelem, és - szerencséjükre - az ima meghallgattatott.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.01. 11:15:42

"Tesco gazdaságos Xavi"

:-DDD

Nagyon jó elemzés. Teljesen egyetértek azzal, hogy mentálisan sokkal erősebb ez a csapat, mint a korábbiak (az Eb előttiek). Sikerült átlendülni egy olyan holtponton a második félidő elején, amelyen egy négy évvel ezelőtti csapat fönnakadt volna (sőt fönn is akadt).

Xavi és Torres formája továbbra is hatalmas kérdőjel. Szerencsére előbbi kezdi megtalálni végre. Utóbbit pedig: szerintem nincs más megoldás, mint hogy játszatni kell, és előbb-utóbb ráérez a játékra.

HányÉves 2010.07.01. 11:16:45

És ha hozzáveszem a sztorihoz, hogy a gól les volt, illetve, hogy 1-0-nál talán Capdevilla két kinyújtott kezével, a labdára nem is figyelve, a 16-os sarkánál fellökte krisztinát, a bíró meg nem fújt semmit, plusz a végén a kamukiállítást, akkor már egészen rossz íze van ennek a továbbjutásnak. Mondom ezt mégegyszer úgy, hogy a spanyoloknak szurkoltam.
Szerintem egyáltalán nem annyira fényes a helyzet...

grasslover 2010.07.01. 11:19:21

@takaróléc: Szerintem a portugál annyira nem jó csapat, sőt. Hátul klasszis színvonal, beleértve Pepét is, de onnantól néhány egyénieskedésen kívül semmi. Régen joggal hívhatták őket európa braziljainak, de mára elöl gyakorlatilag dokkmunkások gyülekezete. Almeida, Danny (legnagyobb wtf számomra hogy mit esznek benne) Raul Meireles hol van egy Figo, Deco, Pauleta tengelyhez képest. Semmi rövid passzos, kombinatív játék, helyette íveljük oda Roncsihoz, ő viszont nem az az ösztönös zseni aki egyedül ezt megoldja. Inkább egy robothoz tudnám hasonlítani, aki 20 méternél megkapja, aztán addig tüzel, amíg nem lő egy gól, másénak már örülni sem tud. Szóval szerintem eléggé fura egy portugál csapat volt, nekem pl hiányzott Moutinho vgy Nani, de csatárposzton elég nagy gondjaik vannak...

grasslover 2010.07.01. 11:23:04

Amúgy Busi nagyon belejött, egyre jobb szerintem, nem az a feka romboló típus, inkább olvassa a játékot, ha kinövi a hülyeségeit 10 évre megvan a barca és a válogatott vkp-ja. Xabit én lecseréltem volna kb 60. perc fele, jöhetett volna Cesc, Torresnek meg sztem az utolsó esélye a következő meccs, németek vagy argentínok ellen nem fér be -1 ember

al Dajjal 2010.07.01. 11:24:07

Én csak azt az egyetlen egyet nem értettem, hogy mi a rákért akarták mindenképp kicsiben járatni a labdát, a 16-on belül még egyet passzolni tisztánál is tisztább helyzetig? Egy betömörülő védelemnél mindig odaér valaki, mégha minden utolsó passzuk tökéletes is - messze nem voltak tökéletesek sem az utolsó passzok, a maradékra meg odaértek a védők.
Oké, a játékszer nem alkalmas a nagy keresztlabdákhoz. De hogy miért nem lehet néha 20-25 méterről rászúrni, azt fel nem foghatom. Egész meccsen három ilyen lövés volt. Nem abból kell gólt lőni, csak elég veszélyesen kell durrogtatni ahhoz, hogy az ellenfél fejében megforduljon: Az egyik akár be is akadhat! Máris kilépkednek, fellazul a védelem, lesz tér, hogy a kis passzokkal átjásszák.
Lehet, hogy nem jönne be, de egyszerűen kísérletet sem láttam arra, hogy valamit váltsanak. Újra és újra mentek neki a sövénynek, s csodálkoztak, hogy csak karcolásokat, horzsolásokat szereznek, nem pedig gólt.
Paraguay így még verhető, de a brazilok csúnyán el fogják kenni a szájukat, ha ilyen mereven folytatják.

grasslover 2010.07.01. 11:27:58

Távoli lövéseket eddig gyak. csak Villa mutatott, nem is voltak rosszak. Torres formán kívül, Xabi túl messze játszik meg a madridban is már visszafogott volt, Xavi mindig masszol, Ini meg lőtt már egy gólt, azt osszuk is be 2 évre xd

dvittore 2010.07.01. 11:34:28

@al Dajjal: "brazilok csúnyán el fogják kenni a szájukat, ha ilyen mereven folytatják"

Azért addig még két meccset hozni kellene. :-) A könnyebbnek ígérkező Paraguay után a Német Argentin páros valamelyikébe szaladunk bele.

Én személy szerint egy 4 közé jutásnak is örülnék. A döntő elérése pedig - függetlenül annak a kimenetelétől - várakozáson felüli siker lenne.

al Dajjal 2010.07.01. 11:41:50

@dvittore: Igaz!
Valamiért a brazil ágra tettem őket, de az elődöntőre gondoltam.

Tika_ 2010.07.01. 11:57:54

Nagyon jó poszt!
Ez a balhés utcagyerek (=surmó geci) nagyon jó :).
Capdevilla tényleg portugálabb volt a portugáloknál.. Szvsz Llorente feltűnően jól tartotta meg a labdákat.
Elkezdtem olvasni az értékeléseket, hogy "Több ízben élt együtt a játékkal nagyszerűen", mondom, igen, Valdes már tényleg egyre jobb ebben, aztán visszanézek a névre; Casillas - ja, bocs, tényleg :)).
Ramosnál együtt látni a "zseni" és az "életveszélyes" kifejezéseket, amiktől agyfaszt kapok, kifejezetten kiütött :(.

@grasslover: "Roncsi", bazzeg!
rizla, legalább ezért járjon már ban, ha a Gutizásért nem is! Amúgy grasslover, látom, a Busi is megy nálad - külső szemlélő biztos Barca-szukolóként azonosítana ;).

Tegnap este 23.30 körül egy igazán kiváló műsorba futottam a Sport1-en, Barca játékosokról, góljaikról, max respect a csatornának érte!

díszbohóc 2010.07.01. 12:09:03

Azért azt hozzá lehet tenni, hogy Eduardonak volt nem egy barvúrja, szóval a spanyol győzelem nem csak a szerencsén múlt, többet tettek érte, ennyi.
Iniestát meg kissé felpontoztad, többször pattant el tőle a labda, nem volt nagyon ritmus a játékában.

rizla 2010.07.01. 12:15:44

@iollari79: a casillas felett átpattanó labda minden volt, csak nagy kialakított helyzet nem. egy előrevágott labda, amivel almeida beverekedte magát a tizenhatoson belülre, aztán valahogy a védők szorításában rálőtte, de blokkolt piqué (asszem), aztán majdnem behullott a kapuba. ez lenne a nagy helyzet? kurva veszélyes volt, de nem egy tudatosan felépített akció.

"egyáltalán nem annyira fényes a helyzet... "

azért nem is annyira szörnyű, mint ahogy te lefested. a kiállításnak nem volt nagy hatása már a meccsre, az meg, hogy nem kaptak meg egy szabadot.. ezen múlik? ugyanmár.

@díszbohóc: iniesta a goal.com-on pl 8-ast kapott, míg busquets 6-ost. maradjunk annyiban, hogy próbáltam diplomatikus lenni az osztályzatokkal.

David_K 2010.07.01. 12:32:03

Casillas szerintem megérdemelné a 7-et, nagyon szépen jött ki egy elég veszélyes helyzetnél, hibának meg egyedül a felöklözést lehet felróni, de még így is jobb, mintha Green-módra fogta volna meg. A kapu előtt pattogás Puyol-ról ment, az ha arrébb pattan pár centivel, bárki számára védhetetlen lett volna. Villának is minimum 9-et adnék, hiszen egyértelműen ő vitte a hátán a meccset, nem csak a góllal, de az életveszélyes bombákkal is. Ha Xavi kicsit hamarabb formába lendül (meg Torres felébred vagy hamarabb cserélik) lehetett volna ez több gól is. Nagy veszteség lett volna, ha eltiltják a pofonért.

David_K 2010.07.01. 12:36:22

@rizla: nekem Puyol lába rémlik ott. Igen, Capdevilla visszavehetne, mert elég közel táncolt a tűzhöz, 10 emberrel nem biztos, hogy nem kaptak volna be egyet a spanyolok is (először lökés, utána a műesés). Szerencsére a többiek nagyon sportszerűek, és ha hozzávesszük Torres nem megadott 11-esét, akkor szerintem nyugodtan csöndben is maradhatnak a portugálok is, ha megítélték volna, sanszos, hogy többet kapnak még 2-nél is.

David_K 2010.07.01. 12:37:37

@David_K: Amúgy Capdevilla csak lehet, hogy eltanulta Cé-től :D

redmist 2010.07.01. 13:14:02

@dvittore:

Szerintem Paraguay nehezebb ellenfél lesz, mint a német-argentín győztese. Amelyik csapat nem betömörülve játszik a spanyolok ellen, annak esélye sincs jelenleg.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.01. 13:32:11

@rizla: óriási csalódás, hogy hivatkozási alapnak használod a goal.com-ot, tkp olvasni sem illik :)

Iniesta Torres szintjén mozog, na jó, egy kicsit felette, hatalmas mázli, hogy van még egy meccsük javulni, Paraguay nem ellenfél.

Még mindig simán lehet spanyol-brazil döntő, helyes.

rizla 2010.07.01. 13:40:41

@heinrich: iniesta az első félidőben valóban gyenge volt, de a másodikban létfontosságú volt a szerepe, ez nálam megér egy 7-est, persze lehet, hogy csak elvakít a szerelem. torres szintjén azért nem sokan mozognak már ezen a vb-n, azok a csapatok kiestek mind. ez sajnos sokat elárul a teljesítményéről.

díszbohóc 2010.07.01. 13:56:33

Egyébként a tegnapi meccs kb a 6. Inter-Barca ismétlés volt ezen a VB-n.

grasslover 2010.07.01. 14:30:41

@díszbohóc: És jön majd a 7. is. Gondolom annyi lesz paraguay taktikája, hogy legyen 0-0, néha felívelik majd Barriosnak vagy Santa cruznak a labdát, aztán annyi. Már japán ellen is botrányosan szar meccset játszottak, szerintem a leggyengébb dél-amerikai csapat amúgy. De az elődöntőben már nem lesz szarozás, ott mindenképpen egy nyílt sisakos, támadó szándékú meccs lesz

totelcamp 2010.07.01. 14:51:18

Torresben mindig benne a gól, ezert csak hadd jatszon
egyebkent ez a Paraguay mar hanyadik spanyol ajku csapat ellenunk a VBn?

FeroxX 2010.07.01. 15:25:09

@al Dajjal: ugyan erre gondoltam én is meccs közben

Orvenyhivo 2010.07.01. 15:52:57

@totelcamp: Paraguay guarani nyelvű. :)

De ez a "Torresben mindig benne a gól" négy meccs után eléggé vitatható... Llorentét a kezdőbe.

Felagund 2010.07.01. 16:49:00

Lehet, hogy benne van, de eddig benne is maradt - hogy a rossz poénnal éljek...

1kutya 2010.07.01. 17:09:56

@grasslover: akkor bemásolom ide is, amit a japánblogba írtam:

"- paraguayt jelenleg d-amerika 3. legjobbjának tartják (brazilia és argentína után)
- a védelmük svájcéhoz hasonlóan az egyik legstabilabb (eddig egy gólt kaptak, az olaszoktól, azt is egy kapushibából)
- "igazoltak" a vb előtt egy Barrilost, aki ugyan eddig itt a 4 meccsen nem sokat mutatott, de a mondial előtt 3 meccsen 3 gólt lőtt (és ugye még ott van Valdez, Santa Cruz, Cardozo)
- a középpályássor bebizonyította, hogy a hátvédsorhoz hasonlóan szervezett és még a góllövésben is ki tudják segíteni a csatársort, nem is akárhogy (lásd Vera)

szóval szerintem nem lesz könnyű dolga a spanyoloknak, én egy nehéz, egygólos meccset várok, de nem elképzelhetetlen egy a japánok elleni meccshez hasonló végkifejlet sem! ott meg ugye bármi lehet..."

HányÉves 2010.07.01. 18:47:02

@rizla: Szerintem nem a kiállításon és nem is a meg nem adott szabadon múlt. A portugálok azért vesztettek, mert rosszabbul fociztak, mint a spanyolok. Ez tiszta sor. Csak azzal szálltam vitába, hogy vajon bunkerfocit játszottak-e vagy sem. Alapvetően igent mondhatnánk, ha a játék képét néznénk. De mivel voltak olyan szituációk, amikor hajszálon múlt, hogy nem szereztek gólt, azt hiszem nem mondhatjuk, hogy csak a védekezéssel voltak elfoglalva. Amit mi műveltünk a Puskásban portugália ellen, na az bunkerfoci volt, egy szem "csatárral", Sanyival.
Mindenesetre annak örülök, hogy a portugálok gólképtelenségét nem kell tovább nézni ezen a vb-n. Ha jó formában lennének, akkor szívesen, de így...Már csak Paraguaynak kell kiesni...és egész jó lesz a felhozatal.

kamasuka 2010.07.01. 20:28:15

Almeida lecserélésén ment el a meccs. Utána Ronaldoval lópéniszt tudtak csinálni a Portugálok. Addig viszont megszorongatták a spanyolok golyóit. Lesgól, szar csere. nem kell felvágni. Ebből nem lesz vébécím.

deltaTheEnd 2010.07.01. 20:33:56

@iollari79: Bunker foci volt ez a javából, csak egy jobb csapat kivitelezésében.
Még Faragó is megjegyezte hogy labdavesztésnél eszük ágában nincs letámadni a spanyolokat hanem spuriznak vissza a saját térfélre a saját felrajzolt négyzetrácsukba.

más: Nem tudom ki tartja a 3. legjobb csapatnak D-A.-ban, de nincs igaza. A legenyhébb dolog amit mondhatok hogy nagyon kicsi a különbség és szubjektív ki hova rakja őket főleg Uruguayhoz és kevésbé Chilehez viszonyítva.
De ez mind nem lényeg, csak az a fontos hogy az összes antifocit játszó, unalmas csapat húzzon haza a vb-ről!! (és ebben most toronymagasan Paraguay az antikrisztus.)
Hollandia, Németország, Argentína, Brazília, Uruguay, Ghána, Spanyolország. Örülök hogy ezek a csapatok vannak a 8-ban, mind képes támadófocira. Még a végén lesz pár jó meccs ezen a vb-n??

És hogy bloghű maradjak: Silvát a kezdőbe Torres helyett!!!

kamasuka 2010.07.01. 20:35:48

@1kutya:
Szerintem két gyors gól, és Paraguay köpni-nyelni nem fog tudni. Sima 3-4 gólos meccs lesz. Az Argentín-Német kalapból viszont bármelyik jön, JELENLEG jobb csapat, mint a miénk. Ennek ellenére, kb. azt érzem most nálunk, mint amit 1982-ben az olaszok csináltak, vagyis hogy anno Rossi megtáltosodott, és meghozta a vébécímet. Szerintem most is ez lesz, és igazából az Argentín-Németre lesz együtt a csapat.

1kutya 2010.07.01. 22:51:08

@kamasuka: én azért a helyedben erre nem innék mérget, de te tudod...

dzzzzz 2010.07.01. 22:57:51

nem láttam a meccs minden percét, de szerintem Puyol komoly veszélyforrás, egy ilyen feltolt védelemnél a lassúsága komoly probléma, és Piqué sem olyan eszeveszett gyors, hogy mindig kisegítse ha kell

deltaTheEnd 2010.07.01. 23:34:29

@originalBalintos: te végülis miről beszélsz, puyol meg piqué egész évben 'feltolt védelemnél' játszanak és a válogatottban is. és meg lehet nézni milyen kevés gólt kap a barca vagy a válogatott.

takaróléc 2010.07.02. 08:37:18

Ja még valami. Mindenki arról beszél, hogy Torres nem kapott meg egy 11-est, amikor az 1. félidőben lerántották. Pedig ott csak egy szabadrúgás forgott kockán, a szabálytalanság a 16-oson kívül kezdődött, a birkózás során sodródtak és estek be a büntetőterületen belülre. Persze a szabadrúgás járt volna, és elég kecsegtető szituból, de 11-es nem.
A portugálokat az egész sajtó oltja, de továbbra is azt hiszem, hogy nagy pechjük volt a sorsolással. Más csapatnak eddig még nem kellett 3 elvileg is nehéz meccset játszania. Tudom, hogy a világranglista nem olyasmi, amiben abszolút megbízhatunk (bár azért valamit nyilván jelent), de azért az milyen, hogy a 3. helyen álló csapatnak már a 8 közé jutásért játszania kellett az 1. és a 2. helyezettel?
Ezt csak azért, mert nagy fegyverténynek tartom a legyőzésüket, és bizakodóvá tettek fiúk. Ha Portugália viszonylag magabiztosan megvolt, bárkit megverhetünk.

dvittore 2010.07.02. 09:02:48

@takaróléc: "nagy pechjük volt a sorsolással"

Ez nem pech kérdése! Csoportelsőként kellett volna kijutni a VB-re és akkor valószínűleg nem ilyen nehéz csoportba kerülnek.
Nem tudom hogy megy a VB sorsolása, de gondolom a pótselejtezőből érkezőket nem teszik a kiemeltek közé.

Ergo, csak magukat okolhatják, hogy ilyen csoportba kerültek. Megy a nagy sírás, hogy egyetlen kapott góllal kiestek. Csak épp azt felejtik el megemlíteni, hogy rendes csapatnak NULLA gólt rúgtak.

Szaffi B. 2010.07.02. 09:08:28

Sztem Torrest nem kéne padoztatni, ha tovább bénázik le kell kapni és kész. Lehet, hogy megtáltosodik...

Szaffi B. 2010.07.02. 09:58:06

Hírek szerint játszik, kezdőként.

krj 2010.07.02. 11:04:58

nézhetetlen tilitoli volt másfél órán keresztül.

Balatoni csodák 2010.07.02. 11:22:52

Jó kis írás lett megint. Azzal együtt, hogy több dologgal sem értek egyet. Capdevila szerintem látványosan kilóg ebből a csapatból- lefele. Úgy értem, a második félidőben is így volt ez. Xabi Alonso 20%-os pontosságú keresztlabdái sem ejtenek ámulatba. Ezen a meccsen Ramos volt számomra a legkellemesebb meglepetés, igaz, még így is sokszor Piquééknek kellett "megmentenie" őt. Puyolnak meg mit kellene csinálnia ahhoz, hogy valaki azt mondja, hibátlanul hozott le egy meccset? Rossz kérdés: Mikor, miben hibázott? Egyébként valóban ő lépett bele Almeida középre tett labdájába. Könnyen lehet, hogy a memóriámmal van baj, de én olyan alkalomra sem emlékszem, hogy Piquét beforgatták volna- mondom, ettől még lehet, hogy volt ilyen.
Ha én lennék a kapitány, én sem ültetném Torrest a padra. Egyszer csak eldönt egy meccset, aztán ő lesz majd az Isten. Addig is Llorente csereként beszállva lendíthet majd a csapaton ezután is. Mi is volt még? Ja igen: Cristiano a világ legveszélyesebb játékosa? Hm...
Az átlövéseket hiányolók pedig szokjanak hozzá: nem nagyon lesznek. ;)

Endoscope 2010.07.02. 12:16:19

Úgy illik, hogy megkövessem a mestert, ugyanis mint ahogyan az a hivatkozott képen is látszik, én egy teljesen másfajta cserét követeltem. Sőt, meg is jegyeztem, hogy Llorente becserélését erős mellényúlásnak érzem VbB részéről.

Tévedni emberi dolog. :) De azért fenntartom azon véleményem, hogy ez a csere inkább mázli volt, mint tudatosan kitervelt, taktikai húzás. A lényeg a végeredmény, amit NyilasiTibi óta pontosan tudunk, hogy nem kell megmagyarázni. :)

Paraguay nem lehet gond, de Svájc, Honduras és Portugália után semmi másra vagy újra nem számítok. Nyögvenyelős, küzdelmes 2-0 lesz és csak remélni tudom, hogy nem Paraguay szerez vezetést.

@heinrich: Az jelent valamit, hogy a VB kezdete előtt kitöltött tabellám szerint Hollandia-Brazília (3:1)? :) Igaz ugyanebben a tabellában egy Argentína-Mexikó bronzmeccs is szerepel...

al Dajjal 2010.07.02. 15:11:07

@Balatoni csodák:
"Az átlövéseket hiányolók pedig szokjanak hozzá: nem nagyon lesznek. ;)"
Az átlövéseket csak - számomra - kézenfekvő példaként hoztam fel a védelem fellazítására. A sok kis passz láthatóan nem hozott eredményt. A gólt inkább "na végre, összejött" szitunak éreztem, mint sikeres átjátszásnak.
Xabi Alonso 20%-os keresztlabdáira pedig szerintem magyarázat, hogy a játékszer nem alkalmas erre.

dzzzzz 2010.07.02. 15:24:03

@deltaTheEnd: mert meccsenként 3-szor jut el hozzájuk ellenfél labdával

rizla 2010.07.02. 15:49:02

@al Dajjal: "Xabi Alonso 20%-os keresztlabdáira pedig szerintem magyarázat, hogy a játékszer nem alkalmas erre."

nem tudom miről beszélsz, mondom a statjait. rövid passzok: 24/26, középtáv: 37/42, hosszú: 9/12, beívelése nem volt.

al Dajjal 2010.07.02. 15:51:37

@rizla:
Azt a részt is "Balatoni csodák" kommentjéből idéztem.

rizla 2010.07.02. 15:53:59

@al Dajjal: de úgy hivatkoztál rá, mintha igaz lenne, de akkor:

@Balatoni csodák: "Xabi Alonso 20%-os pontosságú keresztlabdái sem ejtenek ámulatba."

nem tudom miről beszélsz, mondom a statjait. rövid passzok: 24/26, középtáv: 37/42, hosszú: 9/12, beívelése nem volt.

xabiról leszállni!

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.07.02. 16:00:05

@rizla: www.fifa.com/worldcup/statistics/players/passes.html
E szerint ötből egy. Leszálltam róla (ja, én voltam Balatoni csodák, csak anyósom gépe megtréfált. :-D)

rizla 2010.07.02. 16:06:32

@barcavideo: ez összesített stat, azt hittem erről a meccsről van szó. mindenesetre mások sem virgonckodnak a keresztlabdákkal.

jo.e 2010.07.03. 01:18:56

Torres majd a döntőben rúgja a győztes gólt! Ki merné megkockáztatni, hogy nem játszatja ill., h. nem "figyelteti" őt a védőivel.
+ ezzel az avatarral, hogyan is írhatnék róla bármi rosszat :)

redmist 2010.07.03. 09:57:22

A cross az beadást jelent, nem keresztlabdát.

Nano 2010.07.03. 19:17:04

úgy látom beharangozó post nem lesz! :( Jók a cikkek nagyon csak kicsit többet is írhatnál, pedig a fórumon aktív vagy :-)

rizla 2010.07.03. 19:20:42

@Nano: ne búsulj harcos, már éles az élőblog, ott a fontosabb infókat közzétettem paraguay kapcsán. egyébként a kritika jogos, igyekszem majd kicsit belehúzni az aktualitás terén, persze a további két meccsért ma nyerni kell.
süti beállítások módosítása