Jézus és a haverok

2010.06.05. 16:42 rizla

Spanyolország - Dél-Korea 1 - 0

Szép csendben lezajlott a felkészülési szakasz második barátságos mérkőzése is, és bár kénytelen voltam egy olyan minőségű streamen végignézni, ami leginkább egy kézikamerával készített, torzított hanggal ellátott emberrabló/zsaroló felvétel utánozhatatlan audiovizuális élményeit idézte, azért sikerült elcsípni és feldolgozni a fontosabb pillanatokat.

A világbajnokságra ezúttal bírói segédlet nélkül készülő Dél-Korea minden tekintetben kellemes edzőpartnernek bizonyult. Először is azért, mert nem rúgtak le senkit, bár a mérkőzést megtekintő pármillió spanyol szimpatizáns rémülten kaphatott a szívéhez, amikor Iniestát egy tűréshatárt alulról súroló becsúszással takarították el a tizenhatos környékéről, de Xabi Alonso hősiesen megvédte a haza becsületét és egy méretes bádicsekkel helyezte gyep körüli röppályára az egyik gaz koreait. Úgyhogy kvittek vagyunk, ezt a pofonváltást leszámítva pedig inkább volt cirógatós, mint durvulós a két fél között húzódó testi kapcsolat (pedig lett volna még miért törleszteni, ugyebár). Másodszor is a koreaiak ahhoz nem elég jók, hogy ne lehessen kísérletezgetni ellenük, ahhoz viszont nem elég gyengék, hogy sétálgatva is három gólt lehessen lőni nekik, sőt. Pontosan azt játszották, amivel a csoportmeccsek során mindenki próbálkozni fog a selección ellen, de az sem kizárt, hogy bizonyos ellenfelek az egyenes kieséses szakaszban is: remekül megszervezett csapatjáték és védekezés, a terület átadása, majd pár passzból felépített villámgyors ellencsapások. Park Ji-Sung manchesteri beceneve nem véletlenül duplatüdő, a honfitársai is hasonlóan agilis és fáradhatatlan uszkár-tempót diktáltak, ehhez pedig nem ártott már most hozzászokni.

Ami a spanyolokat illeti, az egyre világosabban látszik, hogy Del Bosque ezeket a barátságos meccseket különböző alternatívák kidolgozására és tesztelésre használja fel elsősorban azon esetekre, amikor nem számolhat, vagy valami fura okból kifolyólag nem akar számolni a Villa - Torres duóval az ellenfél kapuja előtt. Torres térdsérülése miatt ez különösen égető feladat, még úgy is, hogy rekordgyorsasággal halad a felépülése, és Lengyelország ellen akár pályára is léphet majd jövő kedden. Azért persze machinált a védelemmel és a középpályával is a mester.

Kedzőcsapatok: Reina - Sergio Ramos - Marchena - Albiol - Capdevila - Javi Martínez - Fabregas - Iniesta - Jesús Navas - Mata - Llorente illetve W. Lee - Oh - J. Lee - Cho - Y. Lee - J. Kim - J. Kim - Ki - C. Lee - Park - Yeom (további 3 darab Lee és 4 darab Kim a padon, zseniális)

Akárcsak Szaúd-Arábia ellen, ezúttal is csak egy klasszikus ékkel kezdett a csapat, viszont egy konzervatívabb felfogású 4-3-3-as taktikai hadrendben, tehát a támadósorban bal lábas a bal szélre, jobb lábas a jobb szélre, a labdával pedig azt az izompólós hústornyot kellett (volna) célozniuk középen. Nem jellemezhető éppen spanyol hagyományként az ívelgetős foci, úgyhogy szinte törvényszerű volt a kísérlet viszonylagos kudarca. Mata a bal oldalon nem játszott rosszul, de vészesen keveset volt játékban, egyszer sem húzta meg a szélen, és hiába fűződik a nevéhez egy Fabregas által lőtt kapufa, nem tűnt úgy, hogy kényelmesen érezné magát ebben a szisztémában. A túloldalon ugyan Jesús Navas sem nagyon jutott el konkrét beadásokig, viszont kombinatív és gyors játékával így is a mezőny egyik legjobbja volt, ennek jutalmaként mind a 90 percet a pályán tölthette, a 84. percben pedig rátett még egy lapáttal, amikor jó 25-ről becsűrte a labdát a jobb felsőbe, Lee hiába vetődött, ez egy igazi screamer volt. A középcsatár posztján Llorente használható passzok hiányában többnyire magányos óriásként bandukolt szűk tornadresszében az apró, de harapós koreai védők között (különösen Kim és Lee játszottak jól), ám teljesítményét ennek ellenére sem érheti panasz, megtartotta a labdákat, ahogy tudta, sokat mozgott, és a szélen is felbukkant, amikor arra volt szükség.

A kezdő középpálya a szaúdi meccshez képest homlokegyenest másképp állt fel. Del Bosque felavatta Javi Martínezt, mint védekező - vagy nevezzük inkább úgy, hogy mélységi - középpályást, ami nem csak a srác tekintélyes testi paraméterei folytán bizonyult jó ötletnek, az általános mezőnyjátékával is kellemes benyomást keltett. Előtte Iniesta és Fabregas bűvészkedett, és nagyon éles volt a kontraszt az arabok elleni meccshez képest, ahol két igazi védekező középpályással volt a mostaninál labilisebb  a csapatjáték. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a spanyol stílus számára a legjobb védekezés a támadás, pontosabban a labda folyamatos megtartása és járatása, abban pedig fent nevezett uraknak nem nagyon van párja. Cesc-en azért érződött, hogy két hónapos kihagyás után az első meccsét játszotta, a rá jellemző klasszis megoldások többnyire elmaradoztak, azonban a labdabiztossága így is szembetűnő volt, és közel járt a gólhoz is. Iniesta meg egyszerűen csak Iniesta: aki képes külsővel, bokából pöckölt 15-16 méteres indításokra, annak a formája miatt felesleges túl sokat aggodalmaskodni.

A szokásoktól eltérően a kapitány végig érintetlenül hagyta a kezdő védősort, a Marchena - Raúl Albiol kettős nem is muzsikált a múlt heti Puyol - Piqué összetételnél sokkal rosszabbul középen, bár egy-két nehézséget okozott nekik a kisemberek szaladgálása, egy gyors koreai kényszerítőt például sikerült csúnyán benézni (Lee és Kim dolgoztak össze nagyszerűen, ahogy láttam). Albiolnak egyébként ez volt a 23. válogatott meccsén a 23. győzelme, ami világcsúcs-gyanús. A bal oldalon Capdevila jóval meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, mint a múlt szombaton Arbeloa, ezúttal is kiváló ütemben lépett fel a támadásokhoz, és ő játszott össze Matával Fabregas kapufája előtt; a kezdőcsapatba kerülési esélyei a vb-n egyre nőnek tehát. Sergio Ramos ellenben továbbra is keresi a formáját, nem igazán tudta tartani a lépést Navas ötleteivel a jobb szélen, de legalább a védelemben nem volt vele semmi probléma.

A kapushiszti után adja magát a kérdés, hogy mit jelentett Reina és Victor Valdés szerepeltetése ezen a meccsen, de erős a gyanúm, hogy Del Bosque csak egy kicsit motiválni szeretné Casillas-t, valójában pedig nincs igazi kapuskérdés. Botor ötlet lenne két meccsel a vb előtt elbizonytalanítani az első számú portást, aki ráadásul a válogatott csapatkapitánya is. Inkább volt ez reakció az elmúlt hetek pletykáira Valdés és Reina balhéiról, meg egy kis külön fejsimi a Barca kapusának, amiért az ügyes nyilatkozatával befogta az újságírók száját. Egyébként Reina fogott egy ziccert az egyik védelmi bénázásnál a félidő végén, az élete első válogatott meccsén pályára lépő Victor pedig eljátszotta ugyanazt, amit Casillas az arabok ellen, rettenetesen gyengén jött ki egy felívelt labdára, de ebből most nem lett nagyobb baj. Persze biztosan a labda volt a hibás.

Az első cserék ezúttal nem jelentettek taktikai változtatást, bejött Xavi és Xabi Alonso a két középső középpályás poszjára - Javi Martínez maradt leghátul -, és tanárian játszottak mind a ketten, különösen Xabi volt meggyőző. Villa elrontott két ziccert, egyébként semmivel sem volt jobb Llorenténél, ez az egycsatáros játék ebben a formájában láthatólag szokatlan az egész csapatnak. Pedro váltotta Matát, és amennyivel aktívabb és agresszívebb volt a valenciai vetélytársánál, annyival pontatlanabb is, de legalább folyamatosan mutatta magát, vizuális csúcspontként egy szemrevaló esernyőt is kiosztott. A 79. percben Silva pályáralépése már egy kicsit átformálta a rendszert, Del Bosque jobboldali árnyékék-szerűséget játszatott vele, de 10 perc alapján kívülállóként lehetetlen volt leszűrni, hogy ez működőképes ötlet-e, remélhetőleg a kapitánynak sikerült.


Gólok: Jesús Navas (84')

Cserék:
Reina < > Valdés (45')
Fabregas < > Xavi (58')
Iniesta < > Xabi Alonso (58')
Mata < > Pedro (58')
Llorente < > Villa (58')
J. Martínez < > Silva (79')

Megvolt tehát a második és egyben utolsó barátságos meccs is Innsbruck-ban, a spanyol motor pedig egyelőre inkább csak halkan pöfékel, a nitrót bőven ráér tizenegy nap múlva ráadni. Azért a második félidő alapján nekem van egy olyan sejtésem, hogy bár még behúzott kézifék mellett, de a gázpedál már tökig lesz nyomva Lengyelország ellen Murciában. A kezdőrúgás időpontja: június 8., kedd, 22:00

28 komment

Címkék: meccs értékelés barátságos

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr292057351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DC42 · http://barcelonaban.blog.hu/ 2010.06.05. 19:44:25

Az az igazság, hogy Dél-Korea tartalékolta az erejét a vébére. Köszönjük spanyolok a jó felkészülési emccset, az argentinokat így simán bealázzuk 2-1 re a csoportkörökön. GO KOREA!

minority 2010.06.05. 21:10:17

@Deathcrow: most nem dél-koreában lesz a vb, ezt ne felejtsd el. nehezebb lesz megfenyíteni a bírókat!

Maqus · http://oposszum.hu 2010.06.05. 21:32:49

És mi ki fogjuk engedni a kéziféket is.

grasslover 2010.06.05. 22:22:47

Hiába egycsatáros játék csak egy Torghelle szintű csatárral lehet eredményes...

Amúgy alig lesz csapat a klasszikus 4-4-2vel vagy legalább 2 csatárral. Hirtelen a topcsapatok közül a spanyolok és a brazilok ugranak be. Egyébként jónéhányan rá is fognak fázni (franciák, olaszok,) ezt a barca forradalmasította, nagyon nem áll jól minden csapatnak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 11:15:43

@grasslover:

A Barca játéka inkább "háromcsatáros", mint egy.

Egy érdekesség: a koreaiak elleni volt zsinórban a 11. győzelme a spanyol válogatottnak az USA elleni Konföderációs Kupa-vereség óta. Akkor 15 győzelem egymás után rekordbeállítást jelentett. Most, ha minden jól alakul, és jól is számoltam, a nyolcaddöntő lehetne a rekorddöntés meccse. Valahogy nem örülnék, ha már a 16 között a brazilok jönnének ellenfélnek.

rizla 2010.06.06. 12:24:45

@grasslover: igen, egyelőre a spanyoloknak sem megy ez a felállás. a csapat működik, csak nem elég gólerős. esetleg ha ezt a korea ellenit vegyítenék az arabok ellenivel, tehát a támadósorban balra iniesta, jobbra silva, középen villa, viszont nem 4-2-3-1, hanem 4-3-3, egy VKP, és két magasan képzett középső középpályás, értelemszerűen xavi és fabregas.

grasslover 2010.06.06. 13:27:15

@rizla: Jól nézne ki ez a felállás, de ahogy te is említetted nem elég gólerős. Iniesta és Silva még ha üres kapura menne, akkor is minimum egy kapufás gólt akar, Villától nem várhatunk minden meccsen 2-3 gólt. Mondjuk ebben a felállásban Fabregas meg Xavi is gólveszélyes lenne, de kell Torres mindenképpen. Szerintem busquets-xavi-ini-silva-torres-villa lesz, ha mindenki egészséges. 3 állandó csere meg fabregas, xabi és pedro/mata.

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.06. 14:11:39

Remélem, Torres valóban felépül, mert úgy néz ki, nagy szükség van rá. Ez a 4-3-3 elvben nagyon jól hangzik, mondjuk valahogy Navasnak is helyet kellene szorítani benne. Kicsit "melyik ujjamba harapjak" érzésem van, mikor a legerősebb összeállítást próbálom fejben összerakni. Valahogy csak nem akar úgy összejönni a dolog, hogy Iniesta, Xavi és Fábregas egyszerre pályán legyen. Micsoda pazarlásnak tűnik pedig!

Endoscope 2010.06.07. 11:01:11

Furán hangozhat, de a mai napig fáj az a meg nem adott Morientes fejesgól Korea ellen. Mondjuk sokat segített volna, ha a nyolcaddöntőben Vieri a gólvonaltól 1 méterre nem lövi fölé a ziccert a 91. percben. (Mondjuk az nem rémlett, hogy ekkora undorító aprítást végeztek a kongok a digók ellen (is)).

Az pedig egész egyszerűen NEM LEHET, hogy ez a spanyol válogatott ne legyen világbajnok. Nem csak azért, mert nyilván a kedvenceim, nem csak azért mert a világ legjobb (és talán legszimpatikusabb) játékosai alkotják a keretet, hanem azért mert nem tudok mondani másik olyan VB résztvevő csapatot, akiknél ennyire jó a keret és ennyire jó az edző. Egyszerűen minden együtt van. :)

Formációban pedig - ehhez a kerethez - én abszolút a Barca alapfelállását választanám. Centerben Torres (a'la Eto'o 2008-ban), balról Villa (valószínű jövőre úgyis ezt fogja játszani), jobbról Silva (láttunk már ballábas játékost jobbról középre húzni ugye), mögöttük a Xavi-Iniesta kettős és Yaya Touré/Busquets szerepkörben pedig a Xabi/Fabregas/Busquets hármas felváltva. Mivel a posztok amúgy sem kőbe véstek és a spanyolok is (akárcsak a Barca) a sokmozgásos, rövidpasszos, labdatartós játékot játsszák, szerintem ez teljesen működhet.

B-tervnek pedig (hiszen ez ellen a stílus ellen is megvan a nem túl látványos ellenszer, még ha nem is ülnek Mourinhók a VB padjain) ott van regeteg opció a keretben (Llorente, Mata, Navas, Javi Martinez stb.)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.06.07. 12:51:31

@Endoscope: Csak halkan, ha NEM LEHETne akkor lenne egy VB-aranyunk (mármint nekünk, magyaroknak).

Egyébként pedig az EB-n a fogalmatlan, totál offenziv olaszok ugyanúgy kinyírták a spanyol csapat játékát ahogyan az Inter tette hidegre a Barcáét a Camp Nouban (lutrival jutottak tovább ugyebár a hombrék anno).
Jöhet kutyára úthenger, én pl. Lippiékben látom a potenciált, hogy 435 év átlagéletkorral kinyírják a selecciont. Ahogyan a brazilok is ki tudnának védeni a szemüket ha muszáj. És legyünk gonoszak, számolhatunk egy afrikai csapattal is akiknek lejt a pálya, elvégre "hazai" közönség szeretne "hazai" csapatnak dudázgatni vígan, ügyesebb védekezés, lefújt helyzetek és mehetnek nyaralni a skacok Miamiba...

grasslover 2010.06.07. 15:34:31

Szerintem simán benne van, hogy nem a spanyolok nyernek, hiába ez egy vb, itt nem lesz javítási lehetőség, tökéletes formában kell lenni az elejétől a végéig. (na jó néhány csapat lealibizheti a csoportmeccseket)

Akik még szerintem jók lehetnek: Anglia- Capello lehet a vb mourinhoja, Rooney elöl lőni fogja a gólokat, a védelmük ferdinand kiválásával szerintem nem gyengült
Argentína-bár tényleg egy dilettáns majom az edzőjük, de ilyen nyersanyagból valamikor ki kell jönnie a tudásnak, pláne olyan csatársoral, amelyben valószínüleg a bl hőse, Milito fog legkevesebbet játszani
brazília-bár néhány sztár otthon marad, de labdát tartani meg néhányat sarkazgatni még a terhes nő is tud náluk, a kontráik egyenesen halálosak, kétszer vesztesz ellenük labdát és ki is kaptál
Olaszok, Németek, Hollandok lehetnek még veszélyesek, nálam a két meglepetéscsapat a szerb és a kamerúni lehet, ja és a franciák le fognak bőgni.

Neil Blender 2010.06.07. 16:50:36

@grasslover: Anglia valoban jo lehet, de sajnalatomra az argentinok szerintem kutyautok lesznek. A csoportbol tovabb mennek, de hiaba az egyeni zsenialitas elol, ha nincs megfelelo hadrend es taktika kitalalva. Es valljuk meg Maradona nem a taktikai zsenialitasaval kapraztatott el minket nezoket eddig.

Oriasi kozhely de a vbn es en bloc a fociban barmi megtortenhet es a 2008as EB kivetelevel azert a spanyolok hagyomanyosan balfaszok menjenek barmilyen eros csapattal is. Ha csak a nevek, szamok es edzo alapjan nezzuk sima liba lenne...

Viszont tetszett a francia allamtitkar ahogy savazta a sajat csapatat amiert egy puccos luxus hotelben szalltak meg, ezzel szemben a spanyolok egy "koleszban" nyomulnak. Tenyleg rizla ennek utana tudsz nezni?

rizla 2010.06.07. 17:32:12

@Neil Blender: én is olvastam ezt a koleszos dolgot, egyelőre hivatalos formában nem találtam róla infót. holnap lesz a lengyelek elleni meccs Spanyolországban (új időpont a kezdésre: 22:00), utána repül csak a csapat Dél-Afrikába, szóval minden ki fog derülni, és tisztázódni fog a blogon is. nagy a csend egyébként a válogatott körül, botránymentes, hírmentes többnyire, Torres gyógyulgat, van pár nyilatkozat, de semmi egetrengető. az érdekesebbeket majd beépítem egy-két posztba, de amiről nem írok, arról gyakorlatilag felesleges is tudni (nem azért, mert nem írok róla, hanem azért nem írok, mert nem túl érdekes).

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.07. 18:11:56

Nocsak, a Digiport közvetíti a meccset holnap.

Neil Blender 2010.06.08. 09:15:08

@rizla: Igen eleg nagy a csond, de ez nem is baj. Viszont arra azert kivancsi leszek ha ez a koleszos sztori igaz, akkor hogy lesz megoldva a nyugalom/szeparaltsag/pihenes. Alszent nem akarok lenni, szimpatikus lepes ez a spanyoloktol de ha arrol van szo hogy a jatekosok nem tudnak megfeleloen pihenni (rajongoktol stb) vagy regeneralodni (masszor, szauna stb) akkor azert fene a loveba menjenek luxusszalloba...

Neil Blender 2010.06.08. 14:11:50

Állítolag Torres ma játszik a polákok ellen...

Remélem nem sietik el a visszatérést.

David_K 2010.06.08. 19:41:45

Tud valaki linket valami megbízható streamhez a mai lengyelek elleni meccshez?

Köszi

rizla 2010.06.08. 20:06:58

@David_K: megbízható stream nem létezik, de én a digisport.hu-t javaslom. ingyenes és gyors regisztráció után nézheted a meccseket, amiket közvetítenek. nem hiszem, hogy sok néző lesz, úgyhogy talán nem lesz gond sem a minőséggel, sem a sebességgel.

David_K 2010.06.08. 20:23:24

@rizla: Köszi rizla, már regisztráltam is :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.08. 22:15:25

Iniesta nem csinál csúnya dolgokat...

rizla 2010.06.08. 22:46:54

Iniesta a kibaszott futballisten. viszont aki nem nézi, azzal muszáj vagyok már most közölni, hogy VdB a 39. (!) percben lecserélte Pedrora.. úgy tűnik semmi baja, de pont ezelőtt a vb előtt már nem lehet bízni semmiben.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.08. 22:52:02

@rizla:

Nem hiszem, hogy baj lenne. Szerintem amikor volt Puyolnak az a becsúszása, ami után már-már úgy tűnt, hogy akár baja is történhetett, Del Bosque megijedt, nehogy véletlenül is megsérüljön Ini, és gyorsan lekapta. (Legalábbis nagyon remélem, hogy csak ennyiről volt szó. Egyáltalán nem húzta a lábát Iniesta, amikor lejött, és a kispadon sem ápolták.)

Irapuatótól Szuezig 2010.06.09. 00:00:48

ez szép volt. a meccs közben azt vettem észre magamon, hogy meglepődök, amikor a spanyolok hibáznak (értsd: nem gólban végződik a támadás).

milyen odds mellett lehet fogadni a spanyol vb-győzelemre? elnézve jó néhány felkészülési mérkőzést, lehet érdemes lenne pénzt is tenni rá.

rizla 2010.06.09. 00:06:10

@Irapuatótól Szuezig: 1,1-es szórzóval nem nagyon éri meg kockáztatni szerintem..

Irapuatótól Szuezig 2010.06.09. 12:25:03

@rizla: azt csak mi hisszük itt a spanyolblogon, hogy ennyire tuti a győzelem. :)

a sportingbeten most még 4,75-ös ez a szorzó:
hu.sportingbet.com/V%C3%A9gs%C5%91-nyertes/ECMARKET/102/248540/102

igaz, így is ez a legalacsonyabb.
süti beállítások módosítása