Ha írnék egy kézikönyvet kezdő focibuzik számára a játék köré szövődő mítosz értelmezéséhez, akkor valamelyik korai fejezet biztosan a következő aranyszabály megfogadására buzdítana: soha, mondom, SOHA ne hagyatkozzatok a játékosnyilatkozatokra. És itt hivatkozási pontként megadhatnám például 2010-ből Fernando Llorente véleményét a spanyolok első vb-meccséről - "Svájc nehéz ellenfél, és 100%-ot kell nyújtanunk ellenük" -, vagy David Villa eszmefuttatását, amely szerint ez a csoport versenyképes. Aha.

Persze a sorok között olvasva dekódolhatjuk az efféle dumák reális üzeneteit is, szerencsére pont kéznél van a Profi közhelyek profiknak szótáram, úgyhogy fordítanám a fentieket konkrétan: "Nevetségesen szar csoportba kerültünk, de nem szeretnénk szénné égni, mint a franciák 8 éve, úgyhogy a legjobb tudásunk szerint igyekszünk alázattal és tisztelettel hozzáállni ellenfeleinkhez, és megpróbálunk nem röhögni, amikor az ötödik gólt is berámoljuk nekik, OK?". Azért azt tisztázzuk, hogy a selección gyakorlatilag bármelyik csoport tagjaként a legnagyobb eséllyel pályázna a pole pozícióra, de így, hogy ezeket dobta a gép, leginkább az egyenes kieséses szakaszra való felkészülésről fog szólni a három mérkőzés. A papírforma szerint portugál, olasz, és német hullákkal kell majd kikövezni a johannesburgi döntőbe vezető utat, van is mire felpörögni tehát, főleg a fritzek smirglizős formáját elnézve.

Nem csak az ellenfelek erőssége, de a meccsek időrendi sorrendje is kényelmes bizonyos szempontból, hiszen a talán legnehezebb falatot, Chilét kell majd be-, azaz kitömni utoljára, addigra pedig már régen el fog dőlni a továbbjutás. Más szemszögből vizsgálva a kérdést azért annak a vélekedésnek is van némi létjogosultsága, hogy talán jobb lett volna Honduras a végére, hogy a B csapattal is könnyedén lehessen behúzni a csoportelsőséget. Valójában persze tökmindegy, ez egy nagyon sima csoport en bloc, tehát kínos lenne 9 pont alá adni. Na kuss, lássuk az étlapot:
 

SVÁJC - 06-16 16:00
FIFA-rang: 24.
Szánnivalóan gyenge selejtezőcsoportból jutottak ki Dél-Afrikába, legnagyobb ellenfelük az impotenciát már az idei vb-n is büszkén promótáló Görögország volt, szóval a halálos hatos többi tagját külön említés nélkül is hozzá tudjuk képzelni. A FIFA világranglistájának előkelő, 127. helyén trónoló Luxemburgtól sikerült kikapniuk hazai pályán 2-1-re, ez a csúcsteljesítmény még a magyar válogatott, emlékét azóta is szívünk alatt hordozott máltai tündöklését is elhomályosítja, le a kalappal. Aztán valahogy csak összehozták, ilyen nívós edzővel érdekes is lett volna a kudarc, Ottmar Hitzfeld ugyanis a nemzetközi edzőkamara mélyen és joggal megbecsült tagja, a Bayern Münchennel BL-t is nyert anno. A keze alatt megformázott svájci csapattól tehát joggal várhatunk németes precizitással kivitelezett, katonás fegyelemmel megszervezett csapatjátékot, ami ha nem is elég a spanyolok megszorongatásához ezekkel a játékosokkal, a második helyre azért fogcsikorgatva odaérhetnek vele. 4 éve a németországi vb-n - még Hitzfield nélkül - például bemutatták azt a bravúrt, hogy kapott gól nélkül estek ki a tornáról Ukrajna ellen, egy azóta is rémálmainkban kísértő nyolcaddöntő tizenegyespárbajában. Igazi európai másodvonalas kerettel rendelkeznek, a legtöbb játékosuk a Bundesliga középcsapataiban és a hazai bajnokságban játszik, de elvétve találhatunk köztük a Serie A-ból már ismerős arcokat is. Nemzeti hősük és első számú csatáruk a csapatkapitány Alexander Frei, aki a szép dortmundos évei után tavaly kisebb meglepetésre már 30 évesen hazahúzott a Basel-be levezetni, és rendkívül csinos gólátlagot tudhat magáénak a válogatottal, az egyetlen probléma vele (számunkra pedig öröm), hogy Xaviék ellen biztosan nem fog pályára lépni, mivel rossz szokásához híven újfent lesérült a szerencsétlen. Érdemes még kiemelni a kapust, Diego Benaglio-t, aki a Wolfsburggal idén a BL-ben is szerepelt, és a Bayer Leverkusen kiváló szélső középpályását, a figyelemfelkeltő vb-produkciók előállításához legjobb korban lévő Tranquillo Barnetta-t. Frei-t a spanyolok ellen pótolhatja a címeres mezben elnyűhetetlen csataló, Hakan Yakin, és a selejtezők során virgonckodó, de még Yakinnál is vénebb Blaise Nkufo is, majd meglátjuk. A legnagyobb nevű klubot megjáró svájci játékos az utóbbi években kétségkívül Philippe Senderos volt, aki hosszú éveken át tesztelgette az Arsenal szurkolóinak idegrendszerét lassúságával, ostobaságával és tehetségtelenségével a középső védő posztján. Megkönnyebbülésükre ma már a Fulham játékosa, és fiatal kora ellenére a svájci védősor messze legtöbb élvonalbeli tapasztalattal bíró tagja a laziós Lichtsteiner mellett.
Esélyeik a selección elleni pontszerzésre: 30% - A második bekapott gól után talán feladják majd végre, bár Hitzfeld szeme sosem áll jól.
Közepesen izgi spanyol kapcsolat: Tudtátok, hogy az FC Barcelonát egy bizonyos Joan Gamper, eredeti nevén Hans Kamper svájci származású úr alapította? Nem? Akkor keressétek meg a
Barca klubcímerében a svájci motívumot. És azon gondolkodtatok már, hogy miért pont gránátvörös-kékben játszanak?
 

HONDURAS - 06-21 20:30
FIFA-rang: 38.

A csoport pofozógépe az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó farvizén evezett be a vb-re, véres csatában megelőzve Costa Ricát, valamint Trinidad és Tobagót. Azért nem kell őket annyira lenézni, akad pár, a vb mezőnyében is értékelhetőnek mondható játékosuk, még ha olyan szintű nem is, mint 4 éve Trinidadnak a manchesteri legenda Dwight Yorke volt. David Suazo például nem egy rossz csatár, tapasztalt Serie A-róka, megjárta az Intert is, a középpályán Wilson Palacios pedig a Premier League egyik feltörekvő fiatal tehetsége, jelenleg a Tottenham tagja. A védősoruk azonban hihetetlenül gyér merítéssel bír, a többség a hondurasi bajnokságban nyomja, Mauricio Sabillón pedig konkrétan a kínai másodosztályból pottyant ide, legjobb tudomásom szerint ott meg nem sok Torres-szintű szupercsatár szaladgál, szóval sok szerencsét a csórikámnak.
Esélyeik a selección elleni pontszerzésre: 3% - Isteni csoda kellene már ahhoz is, hogy egyáltalán gólhelyzetük legyen, 5-0 a tippem ellenük, alsó hangon.
Közepesen izgi spanyol kapcsolat: Honduras spanyol gyarmat volt, a bunkó nyugatiak lerohanták őket is, függetlenségüket 1838-ban vívták ki.



CHILE - 06-25 20:30
FIFA-rang: 18.
Az eddig meglepően gólszegény, unalmas világbajnokságnak pontosan a Chiléhez hasonló bátrabb felfogású középcsapatokra lenne szüksége jelen pillanatban, szóval ha történetesen nem szurkolnánk a spanyoloknak, mindenképpen lehetne némi bizodalmunk a játékoskorában rokonszenvesen Őrültnek becézett argentin edző, Marcelo Bielsa válogatottjában. Dungához hasonlóan ő is védekező poszton játszott egykoron, viszont a surmó, a játékos brazilokból kockafejű németeket faragó kollegájával ellentétben ő nem fogja vissza a támadójátékot holmi péniszirigységből, sőt. Tiszteletreméltó eredménnyel jutottak tovább a dél-amerikai selejtezőcsoportjukból, mindössze egy ponttal maradtak le Brazíliától, és 1 híján ugyanannyi gólt is lőttek, mint ők, Maradona gyengus, de világsztárokat felvonultató Argentínájára pedig 5 pontot vertek, hazai pályán el is páholták Messiéket. A selejtezőbeli statisztikájukból (32 lőtt és 22 kapott gól) is világosan látszik, hogy preferálják a bátor támadófutballt, aminek röviden annyi lényege, hogy több gólt kell lőniük, mint amennyit kapnak. Általában 4-3-3-ban játszanak, és bár ez az offenzív felfogás a spanyolok ellen csúfos következményekkel is járhat, ha Svájc mechanikus focija nem fog ki rajtuk, simán továbbmehetnek a második helyen. Legjobb játékosuk talán a csatár Humberto Suazo, aki 10 találatával a dél-amerikai selejtezők gólkirálya lett, gyorsan le is nyúlta magának a spanyol első osztályú Zaragoza, egyelőre csak kölcsönbe. Két ifjú titánra érdemes még odafigyelni, egyikük a 21 éves szélső támadó Alexis Sánchez, aki az Udinese-ben edződik már egy ideje, másikuk pedig a csapat irányító középpályása, Matías Fernández, akit akkora tálentumként tartottak számon annak idején, hogy állítólag a Real Madrid és a Chelsea is körbeszaglászta. Végül a Villarreal-ban kötött ki, ahol két szezon alatt nem tett különösebben jó benyomást a spanyol szurkolókra, szóval elhúzott Portugáliába a Sporting Lisszabon csapatához, ahol szintén gondjai vannak a kezdőcsapatba kerüléssel. A klubfociban láthatóan az elkallódó tehetség státuszával flörtölő Matías a nemzeti csapatban ellenben szárnyal, a selejtezőbeli küzdelmekből 4 góllal és 7 gólpasszal vette ki a részét, úgyhogy jobb lesz vele vigyázni, nehogy már azt higgye ez a suhanc, hogy a vb-n eladhatja magát.
Esélyeik a selección elleni pontszerzésre: 30% - Ha szokásuk szerint támadó felfogásban lépnek majd pályára, kinyíló védelem mellett teljesen sansztalanok lesznek. Ha El Loco módosít a taktikán, kontrákkal azért ijesztgethetnek.
Közepesen izgi spanyol kapcsolat: Iván Zamorano legendás chilei csatár, legszebb éveit a Real Madrid kötelékében húzta le, 137 meccsen lőtt 77 góljával egyike
a klub legnagyobb alakjainak.


Tehát ma délután 4-től Spanyolország - Svájc, talán lesz valami élő, twitteres-közvetítős poszt, de még nem biztos, elvégre senkinek sem ajánlom, hogy egy spanyol meccs közben a billentyűzetet csattogtassa Iniesta áhítatos imádása helyett a tv előtt. Jó szórakozást, és az eddigieknél több futballélményt kívánok mindannyiunknak, ránk fér.

25 komment

Címkék: csoport ellenfelek

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr712084106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orvenyhivo 2010.06.16. 08:07:37

Hamár ifjú chilei titán meg reménység, akkor a félig már "bukott" Matías helyett inkább a nála két évvel fiatalabb Isla, szintúgy az Udineseből. (Persze, ettől még remélem, hogy a jó Matías feltámad, és kiejti Hondorast meg Svájcot.)

tuono 2010.06.16. 08:48:11

Ezt jól esett elolvasni, most úúúúgy megnyugodtam... :D

Endoscope 2010.06.16. 09:13:48

A rendkívüli tudása és szakértelme mellett Hitzfeld kétségkívül az egyik legszimpatikusabb edző. Eleve jó pont, hogy mindig képes volt haladni a korral (bár az elmúlt években már nem dobbant akkorákat, mint régebben), de azért külön megsüvegelendő az öreg, hogy a masszív védekezés ellenére nem játszat bunkerfocit és nagyon is nézhetőek az általa irányított csapatok meccsei. Így volt ez már '97-ben is amikor a Dortmunddal verte a Juventust a BL-döntőn. :)

Minden maradék bizodalmam a 'brode'kban van. Ezt a kritikán aluli, gólszegény és bekkelős fos VB-t - ahol az a szégyen is megesik, hogy az első 14 meccs után a németek játsszák a legjobb focit - csak ők menthetik meg. Ha ők sem rámolnak ma be legalább 3-4 gólt, akkor senki. Oké, hogy a Hitzfeld vezette Svájc nem Honduras, de ez a spanyol csapat annyira egyben van, hogy el nem tudok képzelni buktatót.

Chicagoi 2010.06.16. 09:19:55

Iniestat jegelni kellene az első meccsen.

Chicagoi 2010.06.16. 09:21:28

@Chicagoi: vagyis a következőn. :)
Ma játszhat egy félidőt.

frontember876 2010.06.16. 10:44:49

ha a spanyolok képesek ellenállhatatlan támadófocival nagyot nyerni a csoportban, akkor a védekezős-bekkelős csapatok végig fogják gondolni, hogy mit tegyenek, látva a spanyol és német megoldást.

Bízom benne, hogy élvezhetőbb focit látunk majd, mert eddig ez katasztrófa.

Mondjuk ha a spanyolok nyernek, akkor majdnem mindegy, milyen focival nyernek, én boldog leszek.

dann (törölt) 2010.06.16. 10:57:48

Továbbra is nagy vagy rizla!

Ma 4-kor számunkra is elkezdődik a VB, tartom magam, hogy a német és a spanyol csapat lesz az első kör után az a 2 brigád, akikről kijelenthetjük, hogy gólra játszanak, a többiek szégyelljék magukat, szar labda és hideg esték ide, vagy oda. Sőt még a 70 meccses szezont maguk mögött tudó játékosok hivatkozásai sem hatnak meg.

Na de a lényeg, hogy ma már végre nekünk is itt a VB, nagyon remélem, hogy Iniestával a kezdőben.

VISCA EL BARCA, VIVA ESPANA!!!

2010.06.16. 11:02:43

@frontember876:
Szerintem is. Nyerni fogunk? Ez kérdés? Hát persze, hogy nem! :)

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2010.06.16. 11:04:45

Hola Hombres, azért figyeljétek ma az első meccsen a honduraszi Puskás Öcsit, Carlos Pavónt és az ifjú titán Georgie Welcome-ot, és emlékezettek a 82-es vb csoportmeccsére - Spanyolország-Honduras 1:1
Vamos catrachos!

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.06.16. 11:39:34

@nathanp: így van. 1982, én is ennyit mondok.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.16. 11:42:29

Hát igen, ha nem lennének a spanyolok a csoportban, Chilének drukkolnék. Remélem, ők sem okoznak ma csalódást.

Hitzfeld Ernst Happel és José Mourinho mellett az egyetlen olyan edző, aki két különböző klubbal is BL-t nyert; nagyon nagy edző. Pont ezért az első gólig nagy szenvedésre számítok. Már csak a torna érdekében is bízzunk abban, hogy az viszont mihamarabb megszületik.

Neil Blender 2010.06.16. 11:50:45

Végigszenvedtem egy csomó meccset. Egyik rosszabb volt mint a másik. Ma játszik a kedvenc csapatom. És én meg tudom nézni a meccset?

Eltaláltátok naná hogy nem. Sajnos kétlen hogy a Lufthansa BP-Frankfurt járatán lenne vb közvetítés...

Lényeg a lényeg hajrá spanyolok végre elkezdjük!

Endoscope 2010.06.16. 12:47:36

@nathanp: @izomtibor: Hola Blogmesterp és Tibi Bá'! :)

Általában nagy örömmel olvasom írásaitok, de minden tisztelettel a hangomban mondom, hogy most el vagytok tévedve, mint Gyulabá' a Vállalkozók Bálján.

Tényleg szimpatikusak ezek a közép-amerikai bérgyilkos puják és az első meccsen még akár Costly távollétében is fel-felvillanthatnak valamit, de 1982-t emlegetni 2010-ben? Ez legalább annyira hiteles és komolyan vehető dolog, mint egy Hegyi Iván monológ az '58-as "világverő" brazilokról egy Burnley-Newcastle meccs szünetében. Koplárovics is csak 1x volt a futballtörténelemben! Az egyetlen, ami közös pont lehet a két ország labdarúgásában, az az anyanyelv. Kár, hogy a pályán ebből annyi fog látszani, hogy 11 kék-fehér mezes Fekete Pákó kerget 11 vörösbe öltözött Grétsy tanár urat, ha értitek hogy mondom...

Tényleg szívből kívánok a banánexportkirályoknak minden jót, de remélem a tisztes helytálláson felül nem tápláltok vérmes reményeket a 2. meccsetekre. Noel barátotokat pedig időben kéne felkészíteni lelkileg, hogy nagyon ne viselje meg az a megalázó 5. gombóc, amikor Iniesta, a szemaforként pislogó hondurasi védelem felett oxival középre tett zsugáját, David Villa (a mesterhármasa után már) önzetlenül és természetesen sarokkal gurítja be a gólvonalon kényelmesen újságot olvasgató Torres lába elé.

Viva La Furia Roja! :)

rizla 2010.06.16. 13:24:16

@Neil Blender: ú baszki, sajnálom, netezni nem tudsz valahogy? mármint valami mobilnet, vagy ilyesmi, csak a twitterhez

nasteey 2010.06.16. 15:50:28

@Csöncsön: Én így is Chile-nek drukkolok. :D Persze a spanyolok után, de a mexikóiak mellett ők voltak a VB előtt a listámon, akikkel szimpatizálok még. Most is nagyon jó meccset toltak.

Ja, és ma végre meg lesz a VB első duplázója. :)

rékucc 2010.06.16. 17:44:07

ahaaha. spanyolország-svájc éppenséggel 0-1 ;) ennyit a közhelyekről. és jól játszanak. haha.

rizla 2010.06.16. 18:10:38

@rékucc: hát amíg él, tanul az ember. hitzfeld szeme tényleg rosszul állt, de hogy ennyire..

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.06.16. 18:38:18

Két Del Bosque győzelem között már anno is Hitzfeld győzött (mármint a BL-döntőben). Szóval a spanyol szurkolóknak nem kell izgulni, az erőltetett statisztikai párhuzam és sorminta alapján a lengyelek megverése után Hondurast is le fogják győzni.

sporttárs 2010.06.16. 20:56:49

Akkor, kedves Rizla, engedelmeddel mégis hiszek a játékosnyilatkozatoknak ezután. :)))))

rizla 2010.06.16. 21:00:10

@sporttárs: ez érdekes, mert éppen TE hisztiztél volna a legjobban, ha azt mondom, hogy igazuk van, svájc kemény ellenfél. aki vb-t akar nyerni, annak ennyire kemény tán mégse legyen..

vin.ce (törölt) 2010.06.16. 21:59:09

llorente tényleg igazat mondott..100%-ot nyujtottak...csak nem volt elég:D

sporttárs 2010.06.16. 23:54:28

@rizla: Ezen a blogon nem írhatad, hisze ez egy vállaltan elfogult szurkolói megmondó.
Csak arra utalok, hogy olyor biza a megannyira sablonos nyilatkozatok is lehetnek igazak, vagy legalábbis utólag tűnhetnek úgy. :)

De a helyedben itt én is így kommentáltam volna.

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2010.06.17. 07:39:11

nasteey: "Ja, és ma végre meg lesz a VB első duplázója. :) "
hát meglett, de lehet, hogy Te nem Forlánra gondoltál? ;-)

nykaroly · http://nykaroly.wordpress.com/ 2010.06.17. 18:03:32

Na, eddig egyből semmi, de még van két próbálkozás, talán azok a jóslatok majd bejönnek... :)
nykaroly.wordpress.com/2010/06/03/spanyolorszag/

robot_ 2010.06.17. 23:46:41

@nykaroly:
tenyleg legyszi allj mar le a blogod reklamozasaval, mert
1) több mint szar
2) nem itt kell ezt csinalni

kosz.
(mexiconal is csinalod, minden blogra felmesz, es ugy cisnalsz mintha lenne modnanivalod aztan berakod a szerencsetlen barom site-od a mondandoba, es hagy gyuljon a klikk...? asszed rakattintok? :) )
süti beállítások módosítása