20% sexy futball

2010.06.02. 19:07 rizla

Spanyolország - Szaúd-Arábia 3 - 2

A selección legalább olyan kényelmes tempóban látott hozzá első felkészülési meccséhez szombaton, mint amilyen kényelmes tempóban ez a poszt megíródott róla. Nem igényel különösebb írói bravúrokat az összecsapás színvonalának képszerűsítése, úgyhogy elöljáróban rövid leszek: szar volt. Ám mielőtt az ellendrukkereket a káröröm, a szurkolókat pedig a pánik heve ragadná magával, olvassanak csak tovább.

A spanyol szövetség három barátságos mérkőzést zsírozott le Del Bosque fiainak a világbajnokságot közvetlenül megelőző időszakra, világos koncepcióval: bemelegítésnek jó lesz Szaúd-Arábia, komolyabb erőfelmérőnek elmegy Dél-Korea, Lengyelország ellen pedig jöhet a jutalomjáték, már spanyol felségterületen. Ez utóbbi már csak azért is frappáns ötlet, mert a spanyol csapatnak az egyetlen európai csoportellenfél, Svájc ellen indul majd a torna, ehhez pedig megfelelő útravalóul fog szolgálni a velük nagyjából egy súlycsoportban lévő polákok nyilvános felkoncolása a hazai közönség előtt.

Azonban addig még túl kellett esni az arabokon, Dél-Korea pedig csütörtökön teszi majd tiszteletét Innsbruck-ban, ahol ezt a meccset is játszották, Ausztriában található a spanyol edzőtábor ugyanis. Del Bosque a média fárasztó lihegésétől elszigetelve, nyugodt körülmények között szeretett volna készülni a csapattal, ami teljesen érthető - gondoljunk csak a legutóbbi világbajnokság brazil csapatára, amelyik top favoritként érkezett, aztán több cikk szólt Ronaldinho titkos barátnőjéről, mint a nem létező taktikáról (ez nyilván nem történt volna meg, ha Parreira is betiltja a webkettőt). Mindenesetre múlt csütörtökig még odahaza, Las Rozas-ban tréningeztek a srácok, és csak pénteken tették át székhelyüket Ausztriába, tehát mondhatjuk, hogy csak úgy beestek a stadionba Szaúd-Arábia ellen, a vb-alapozás legkorábbi fázisában. Végeredmény: egy majdnem nézhetetlen meccs, ami elsősorban Del Bosque és a cserejátékosok érdekeit szolgálta, nem pedig a nézőkét.

Szóval bágyadt lébecolással indult a buli, spanyol részről Casillas, Arbeloa, Puyol, Piqué, Ramos, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Silva és Villa erőlködött kezdőként a pályán 4-2-3-1-es formációban, két szűrővel a védelem előtt, Iniestával a bal, Silvával pedig a jobb szélen (ha pedig valaki perverz késztetést érezne efféle tudás birtoklására, annak itt a szaúdi kezdő is: Waleed Ali, Abdulla Suhail, Osama Hawsawi, Kamil Al Mousa, Mishal Al Saeed, Ahmed Ateef, Saud Ali Khariri, Ahmed Darwesh, Abdoh Autef, Sultan Al Namare, Ahmed Al-Fraidi). A meccs történései és tanulságai zanzásítva:

- Már az elején sikerült benyalni egy gólt Ali Babáéktól, Casillas futott alá/mellé egy szögletnek, Osama Hawsawi büntetett (0-1). Legnagyobb sajnálatomra Iker eddig pontosan annyira tűnik idegesnek és zavart tudatállapotúnak, mint a szezonja nagy részében.

- Az arab gólt leszámítva bő húsz percig nem történt semmi, amikor nem fogjátok kitalálni, hogy kit vertek orrba máris. Igen, Busquets tényleg nem bírja ki még egy felkészülési mérkőzés első félóráját sem anélkül, hogy ne történne vele valami, ami heves fetrengésre kényszeríti. Mondjuk jelen esetben nem nagyon tehetett a dologról, amennyiben a karmát figyelmen kívül hagyjuk persze. A játéka egyébiránt felejthető volt.

- A címben szereplő 20% első felét Iniesta szolgáltatta, amikor egy trademark labdát kézbesített Villa fejére az első félidő 30. percében (1-1), ráadásul végig veszélyesen mozgott a balszélen. A sérülése úgy tűnik már teljesen a múlté, ezt a megállapítást pedig el is könyvelhetjük a meccs legnagyobb pozitívumaként. Silva sem teljesített rosszul a jobb oldalon, viszont ennek az egycsatáros felállásnak máris láthatóvá vált az egyik hibája: ha Iniesta és Silva állandóan az erősebbik lábukra, befelé cseleznek, akkor a széleken felszabaduló üres területekre beinduló szélsőbekkek hiányában a védelem összetömörítése semmit sem ér. Márpedig az enervált Arbeloa nem tette különösebb tanúbizonyságát támadó ambícióinak, Sergio Ramos pedig pontatlanul, sok hibával játszott a túloldalon, bár szöglet utáni fejesből többször is veszélyeztetett.

 

- A másik 10% Xabi Alonso nevéhez fűződik, aki egy jól eltalált távoli lövéssel módosította 2-1-re az eredményt az 57. percben. Xabi ezen kívül is korrekt teljesítményt nyújtott, viszont a két védekező középpályást alkalmazó rendszer meglehetősen kezdetleges állapotban leledzik egyelőre, legalábbis ezen a meccsen semmivel sem sikerült jobban tehermentesíteni a védelmet, mintha csak egy szűrő lett volna a pályán. Al-Namare arab csatárfenomén egy ízben üres kapus ziccerig cselezhette magát a döglassúnak tűnő Piqué asszisztálásával, majd megijedt a nagy lehetőségtől, hogy ő itt BL-győztes játékosokból csinálhat hülyét, és előzékenyen az oldalhálóba lőtt. A vb-n senki sem lesz ilyen nagylelkű ám.

- Élete első válogatott meccsét pipálhatta ki csereként beállva Pedro és Javi Martínez is, előbbi a bal oldali támadó szerepkörében villantott egy-két jó cselt, lövőhelyzetig sajnos nem jutott, utóbbi középső középpályásként egyetlen értékelhető labdaérintése alkalmával kiharcolt egy szabadrúgást veszélyes helyről. Ekkor Del Bosque már 4-3-3-ban játszatta csapatát: a támadósor jobb szélére bejött Jesús Navas, aki lelkesen, de pontatlanul ívelgette a beadásokat középre, viszont akadt egy veszélyes lövése a rövidre, amit a szaúdi kapus bravúrral védett.

- Az arabok játéktudásukat tekintve egyelőre nagyon távol vannak az európai élvonal szintjétől, fetrengésben és mákolásban már annál közelebb. A 73. percben az Al-Namare hátáról beflipperezett gólra még Pippo is elismerően csettintene (2-2).

- A védelem bal oldalán Del Bosque kipróbálta Capdevilát, aki jóval agilisebbnek tűnt a csere után jobb szélre áthelyezett Arbeloánál, Marchena pedig középső védőként kapott szerepet Piqué mellett, és kivételesen nem cseszett el semmit. A meccset végül a Villa helyére beálló Llorente fejese döntötte el Xabi Alonso szögletéből, már a hosszabbításban (3-2).

- Fabregas nem lépett pályára, habár a legfrissebb infók szerint tökéletesen felépült a sérüléséből, és rendesen végigcsinálja az edzéseket a többiekkel, aki tehát az ő bájosan retardált mosolyára kíváncsi válogatott mezben, az bizakodóan tekinthet a csütörtöki meccs elé. Torres rehabilitációja is jól halad, állítólag az első csoportmeccs idejére már tökéletesen fitt lesz, a formája persze más kérdés.

Nem maradt le tehát senki semmiről, Del Bosque viszont választ kaphatott néhány kérdésére mind a Torres-t esetenként nélkülözni kényszerülő taktikai hadrendet, mind a padra szánt játékosok használhatóságát és harci kedvét illetően. A 4-2-3-1 egyelőre nagyon csikorog, ám felesleges messzemenő következtetéseket levonni az alapozás ilyen korai szakaszában lejátszott első barátságos mérkőzéséből. Még akkor is, ha sikerült két gólt kapni Szaúd-Arábiától, akiknek a legnevezetesebb eredménye egy nyolc gombócos fagyi a németek ellen.

Cserék:
Puyol < > Marchena (60')
Sergio Ramos < > Capdevila (60')
Iniesta < > Jesús Navas (60')
David Silva < > Pedro (60')
David Villa < > Fernando Llorente (70')
Xavi < > Javi Martínez (75')

Gólszerzők
: David Villa (30'), Xabi Alonso (57'), Llorente (90+1') illetve Hawsawi (15'), Al Namare (73')

Holnap tehát Spanyolország - Dél-Korea, és mivel ebben az esetben az ellenfél is világbajnoki résztvevő, a szombatinál lényegesen keményebb, egyben szórakoztatóbb meccs is várható. A kezdőrúgás időpontja: 18:00.

35 komment

Címkék: meccs értékelés barátságos

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr432042950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nano 2010.06.02. 19:30:41

jó post, hiánypótló! mindenesetre azért jobban kitömhették volna őket.

Digisport meg ad egy csomó meccset a felkészülésből ezt pont nem :S

smartdrive 2010.06.02. 19:52:39

volt a szaúdiaknál 100-nál kevesebbszeres válogatott?

Neil Blender 2010.06.03. 09:49:38

Ertem en hogy valsag van de Llorente miert XAvi mezeben jatszott? Baszki mindenkin lobogott a mez o meg atomfeszulosben nyomta, mar csak az "Emporio Armani" hianyzott az elejerol :))

@smartdrive: :D

rizla 2010.06.03. 11:15:23

@Neil Blender: ja, ezt próbáltam is beleerőltetni valahogy a posztba, zseniális látvány volt

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.03. 13:11:48

A Dél_Kórea meccs nézhető valahol?

minority 2010.06.03. 13:20:25

lehet, hogy ez csak nekem új, de valdes ma debütál

rizla 2010.06.03. 13:21:40

@Vitéz Kőbányai Világos: magyar adóban ne reménykedj, de neten biztosan lehet majd nézni. én a rojadirecta.com/ oldalt javaslom, ott több stream közül is válogathatsz. érdemes letölteni a sopcast nevű programot, sok streamhez az kell.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.03. 13:24:34

@rizla: Sopcastem már van, köszi (ha valaki - mint én - a focin kívül az NHL-be van belebuzzanva, akkor nem árt :)). Arra voltam kiváncsi, tud-e valaki valami iszonyú tuti streamet (oké, tudom, hogy ilyen csak a mesében van), vagy esetleg bennfentes információi vannak arról, hogy a sport1-nek megjött az esze, és ma este a 32576. Korda-ismétlés helyett megnézhetem VV debütálását (ami majd olyan vicces)(oké, ez is mese:))

rizla 2010.06.03. 13:25:42

@minority: állítólag valdes és reina is játszik egy-egy félidőt, a konzekvenciákat majd levonom egy posztban a meccs után (nem kell majd rá 5 napot várni, mint most legutóbb, bár amekkora igény volt erre a bejegyzésre, alig van komment, brühühü)

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.03. 13:28:17

@rizla: Előszöris vigasztalnálak: az ehhez a bejegyzéshez tartozó komment halom az előző bejegyzés alatt búvik. Másodszor én tudom, hogy az előítélet gonosz dolog, de azért szerintem készíts be előre egy "Kaszíjasz még összekötött cipőfűzőkkel, súlyosan begombázva is jobban jön ki a beadásokra, mint a fenti kettő közül bármelyik!" :D

rizla 2010.06.03. 13:29:35

@Vitéz Kőbányai Világos: az igazság éppen a fordítottja, casillas egyetlen faszsága éppen ez, amit a szaúdiak ellen is bemutatott. a másik kérdésedre válaszolva, több órával előre megtippelhetetlen, hogy lesz-e jó stream, erről a meccsről speciel volt

Vitéz Kőbányai Világos 2010.06.03. 13:55:04

@rizla: Casillas-t nem követem annyira, de távolról nem tűnik annyira gáznak (a szomszéd sírján viszont mindig zöldebb a fű), VV kijövetelei viszont felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedéseimért.

Neil Blender 2010.06.03. 14:26:35

@Vitéz Kőbányai Világos: @rizla: Maradjunk annyiban hogy az igazsag a ketto kozott van. Casillas normalis esetben mindenben veri Valdest (bar iden volt a legkevesebb kulonbseg koztuk persze hazabeszelek, Casillas javara meg mindig) viszont a kijovetelekben borzalmasan gyengek mindketten.

Viszont a szaudi elso gol iszonyatosan vicces volt, Iker raadasul elkezdett veszekedni a vedokkel. Iszonyatosan nagy lepke volt.

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.03. 16:42:03

Itt is lehet próbálkozni stream-ekkel: www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=77715&part=sports
Amúgy örülök, hogy Iniesta rendbe jött a sérülése után, továbbá, hogy úgy tűnik, vissza is nyeri a formáját! Alonsónak pedig talán valóban nem a képességeivel vagy a formájával van gond, hanem a... Reallal, na! ;)

Visca Barca 2010.06.03. 16:51:48

Az angoloknál azt írják ,hogy a döntőt az arcos spanyolokkal játsszuk és 4-0 lesz a vége:)Ha mi vagyunk az arcos spanyolok akkor ők?

Don_Pipita 2010.06.03. 16:54:03

@barcavideo: Már elnézést, de Xabinak a szezon 2., ill 3. harmada nagyon jó volt és mindenki elégedett vele...

"
Holnap tehát Spanyolország - Dél-Korea, és mivel ebben az esetben az ellenfél is világbajnoki résztvevő, a szombatinál lényegesen keményebb, egyben szórakoztatóbb meccs is várható. A kezdőrúgás időpontja: 18:00."

Ahogy a valószinüsíthető kezdőt nézem, ez erősen bundagyanús mérkőzés lesz... lényegében a b csapat áll ki

Visca Barca 2010.06.03. 17:02:18

@Don_Pipita:
Melyik csatorna adja a holnapi meccset?

rizla 2010.06.03. 18:25:59

@Neil Blender: valdes az utóbbi két évben kb 1%-ban jött ki rosszul labdákra, nagyon beletanult, tényleg.
csak neked bréking LIVE: llorente megint izompólóban nyomja!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.03. 18:54:10

Köszi az összefoglalót. Érdekes, hogy két gól is fejesből született. Nyilván nem ez a spanyolok fő gólszerzési metódusa, de a taktikai repertoárt gazdagítja, és olyan fegyver, amelyet olyankor is elő lehet húzni, amikor a klasszikusabb ölőszerszámok csődöt mondanak. Llorrentének ez már nem az első hasonló gólja volt a spanyol válogatottban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.03. 19:56:08

@Csöncsön:

És a Korea-meccs utolsó húsz percéből kiindulva (annyit láttam belőle) a távoli lövés is ilyen fegyver. Mondjuk ezt egy bizonyos Stamford Bridge-i BL-elődöntő óta tudni lehet...

Chicagoi 2010.06.03. 20:45:18

@rizla: én olvasom a blogot, csak általában read onlyban vagyok! ;)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.06.03. 20:50:04

Hááát, a barátságos/felkészülési meccsek nem sokat jelentenek, de a szaudi és most a koreai nem volt nagy durranás. Remélem ez szuper formaidőzítést jelent a VB-re.

Rizla, szerintem kiváló a blog, de a csajom üzeni, Cesc mosolya kisfiús, kéretik ezt a jelzőt használni :))))

Chicagoi 2010.06.03. 20:50:10

Mai meccsről összefoglaló: www.megavideo.com/?v=WLCH37FU

...és Valdes bemutatkozott.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.06.03. 21:07:40

@rizla: Meggyőzhetetlen, "rossz a fotó" - közölte.
Sőt, azt is mondta, ha leigazoljuk soha többé szóvá nem teszi hogy Barca meccset bambulok már megint :))

Chicagoi 2010.06.03. 21:38:49

@rizla: Kössz. :) Júdás.

VdB fenn marad az elején? Kicsit zavaró.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.06.03. 21:55:20

Szerintem vicces a kép.
Pár napja úgy mentem el ebédelni hogy ezen az oldalon maradt nyitva a net (együltő helyében bárki el tudta olvasni az előző két bejegyzést vajon?), ebéd után meg izraeli ügyféllel telepedtem az asztalhoz, felélesztettem a gépet és sokáig kellett magyarázni, hogy izé, nem perverz vagyok, ez fociblog, DE TÉNYLEG :))))

@Chicagoi: Aki Figot utálja csak jó ember lehet...

Ráday Anti 2010.06.04. 03:10:56

A világbajnokság blogja, hírekkel, cikekkel, érdekes írásokkal és sok minden mással. Előtérben többek között a spanyol foci Fabregas-szal, David Villa-val, Fernando Torres-szel stb...
Csekkold le itt:

blog.vb2010.info/

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.06.04. 04:45:15

Elvtársak, remek a blog, csupán annyit sajnálok hogy ez a kiváló válogatott egy olyan országot reprezentál, mely még mindig az idejétmúlt monarchikus rendszert tartja életben, kérdem én, hol a progresszió a Dzsucse útján?
Sebaj, heteken belül sor kerül a népi Korea-Spanyolország meccsre és megmutatják fiaink a vörös erőt!

Tika_ 2010.06.04. 09:54:56

a szaúdiról sajnos lemaradtam, de nehéz elhinni, hogy ennél gyöngébb volt.. Mondjuk én azt gondolnám, hogy az ilyen meccsek a kísérletezés terepei, ami alatt azt érteném, hogy 1-2-3 embert kicserélek, variálok a kezdőhöz képest, nem felküldöm a B csapatot. De Del Bosque a szakember, biztos arra az esetre gyakorolt, hogy ha az utolsó forduló előtt 95% a továbbjutás, de csoda folytán a 2. félidőben mégis vezetést szerez a másik meccsen a reménytelennek hitt eredmény, és a 60. percben lesz győzelmi kényszer :))).

Tika_ 2010.06.04. 09:55:43

"reménytelennek hitt CSAPAT"
bocs!

Neil Blender 2010.06.04. 10:06:32

@rizla: Ha nem lennek madridista leirnam hogy Valdes ebben a szezonban jobb volt mint Iker, de nyilvan ilyen soha nem fog megtortenni... :) Nem azt mondtam hogy Valdes is lepkevadasz a kijoveteleknel, de megis szerintem ez a leggyengebb eleme a repertoarnak, a kirugasok mellett.

Llorente meg lehet megirigyelte CR feszes poloit vagy nem tudom, ezzel a bongyor frizuraval meg ebben a torok-kinai hatasu mezben iszonyatosan viccesen nez ki :D

@Csöncsön: Llorente szerintem erre van "tartva". Ha a zsebkendonyi teruleten valo jatek, a lapos passzok, oriasi labdatartas nem jonne be, akkor lehet hozni a baszkot es oldalrol beivelgetni. Persze amellett hogy labbal sem ugyetlen, de az o nagy fegyvere a fejjatek, ami mondjuk Villarol vagy Torresrol nem mondhato el. Ez jo huzas volt Del Bosquetol szerintem, van egy kis varia lehetoseg.

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.04. 12:11:21

@Neil Blender: Valdés gyengéje szerintem a tizenhatoson belüli cselezés. Na abban nem a legjobb! De a pontos lábbal indítás szerintem éppen az egyik fő profilja.
@Don_Pipita: Ha mindenki elégedett vele, akkor én is. Mindenesetre én nem lennék az, ha olyan teljesítményt nyújtott volna az én csapatomban... De mindegy. Máshogy láttuk, kész.

Neil Blender 2010.06.04. 12:30:40

@barcavideo: háááááááááát azért a Barca nem kevés gólt kapott (igaz, régebben) Valdés "remek" felszabadításaiból.

Félreértés ne essék, remek kapus nem is baszogatásból írtam amit írtam. Sztem Capello odaadna a fél karját + Gerrardot egy ilyen kapusért :)
süti beállítások módosítása