Purgatórium

2010.07.05. 09:00 rizla

Spanyolország - Paraguay  1 - 0

A selección egy-egy mérkőzése közben nagyjából a következő érzelmi állapotok lesznek úrrá azon a szerencsétlenen, aki nekik szurkol ezen a világbajnokságon (időrendi sorrendben): keserű csalódás, jeges rettegés, páni félelem, részleges megkönnyebbülés, majd a végén jön a visszafogott, de titkon reményteljes bizakodás, hogy legközelebb tényleg másképp lesz majd minden. Legalábbis a Portugália elleni meccs utolsó félórája alapján naivan azt feltételezhettük, hogy többé nem kell már felülnünk erre az ideggyötrő emocionális szellemvasútra, pedig dehogynem kellett, sőt, ezúttal még egy tarkónknak szegezett pisztolycső is kényszerített a beszállásra. Még nem teljesen világos, hogy hogyan sikerült élve kikászálódni.

Szóval az várható volt, hogy Paraguay sündisznót alakít majd, de hogy ennyire agresszív és tüskés kis vakarcsot, az már kevésbé. A paraguayi edző, Gerardo Martino meglepiként egy alaposan felforgatott kezdőcsapattal készült erre az összecsapásra, ezzel szemben Del Bosque-nek volt pofája pontosan ugyanazt a 11 embert pályára küldeni most is, mint akik az elmúlt két mérkőzés során már keresztülvezettek minket az idegtépő töketlenség passiójának különböző stációin. A csoportkörben még hiánycikként számonkérhető folytonosságot akár örömmel is lehetne üdvözölni most, ha nem pont egy érezhetően működésképtelen verzió mellett horgonyzott volna le a kapitány. Hiába derék dolog a futballfilozófia és becsülendő a vezérelv, hogy a csapat minden körülmények között ragaszkodik a saját egyéniségéhez és játékfelfogásához, ha ez a stílus egy adott ponton túl már könnyen kiszámíthatóvá, ebből kifolyólag pedig teljesen hatástalanná válik. A gyengébb erőkből álló, de masszív és szervezett Paraguay pontosan tudta, hogy milyen módszerekkel kell elszívni minden levegőt a sikeresen meglepett spanyol játékosok elől, mivel Martino az egysíkú portugál Quieroz-zsal ellentétben észrevette, hogy eddig a Chile által alkalmazott letámadás tudta leginkább kizökkenteni koncentrációjából a labdajáratással folyamatosan a tökéletes alfa állapot elérésére törekedő Xaviékat. Martino játékosai a chileiekhez képest ziccerekig ugyan nem jutottak el - ami egyrészt a saját, deffenzív stílusuknak, másrészt Sergio Ramos top formába lendülésének köszönhető -, viszont a selección támadójátékát sikeresen tördelték szét apró darabokra. Így aztán spanyol részről már az első perctől fogva sem működött gyakorlatilag semmi, a labdakihozatalok kapásból halva születtek, a megszeppent klasszisok gyakran érthetetlen labdakezelési és technikai hibákat vétettek, és ha sikerült is valahogy elkecmeregni a tizenhatosig, legjobb esetben is csak szöglettel, vagy egy lelátón landoló lövéssel zárult az "akció". Valdez aktív leshelyzetet követő, jogosan érvénytelenített góljára nem érdemes pazarolni a karaktereket, bőven elég kínos volt az is, hogy Puyol számára többnyire megoldhatatlan feladatnak bizonyult tartani vele a lépést (egy Valdez-zel, emberek, nem egy Robben-nel, anyám borogass).

És amikor egy spanyol gólban már nem is, hanem egyszerűen csak abban bízol, hogy legalább ennél a nézhetetlen, fos játéknál nem kell elszenvedned rosszabbat egy középszerű csapat elleni negyeddöntőben, akkor jön a tornán eddig csak nagyon kevés alkalommal hibázó Piqué, és egy érthetetlenül ostoba, látványos mezráncigálással vitathatatlan tizenegyeshez juttatja az ellenfelet, ezzel pedig könyörtelenül széttiporja benned a remény nyeszlett virágszálainak utolsó nyomorult szirmocskáit is. Aki ezen a ponton még hitt bármiben, az nyilvánvalóan laikus, vagy javaslom neki, hogy hátralevő életét a lelkisegély-szolgálatnak szentelje, mert fényes karrier előtt áll. Azonban hiába játszik sokszor elviselhetetlenül impotens futballt ezen a vb-n, a selección felett mindvégig ott lebeg a csapategységnek, a harci szellemnek, és persze a varacskos malacnak a mutációjából teremtett különbejáratú őrangyal, aki képes az utolsó utáni pillanatban is kihúzni őket a szarból. A véletlenek szerencsés összjátékán kívül - a szabálytalanságot elszenvedő Cardozo enyhén ideges, Casillas aznap reggel borotválkozott, egy pillangó meglebbenti az egyik szárnyát Tókióban - ezúttal is pontosan egy klasszis és mentalitás nyújtotta csipetnyi pluszra volt szükség a Hihetetlen Megmeneküléshez. A világ egyik legnagyobb tizenegyesölőjének hírében álló Pepe Reina ugyanis tudta, hogy melyik irányba lövi majd Cardozo a büntetőt, és ezt az információt valahogy képes volt időben eljuttatni Casillas-hoz is, egyem a szívét. San Iker pedig a lövést szimbolizáló kérdésre ("most komolyan képesek vagytok ÍGY kiesni?") egy pofátlanul magabiztos, már-már lezser védéssel válaszolt.

Ami ezt követően történt, az alighanem minden idők egyik legbizarabb, világbajnokságon előforduló eseménysorává teszi ezt a szűk 4-5 percet. Csak a rend kedvéért: Villa rögtön Casillas kirúgása után kiharcolt egy tizenegyest a túloldalon, amit Xabi Alonso belőtt, de a korán bemozduló játékostársak miatt újra kellett rúgnia, másodjára persze kihagyta, (nagy levegő) Fabregas-t buktatták, de a bírónak nem volt elég bőr a képén újabb büntetőt ítélni, végül a kipattanó labdát valaki a kapufára vágta a kavarodásban. Alig telt el néhány perc, az eredmény változatlan maradt, de ahogy az a ritkán tapasztalható halálközeli élmények hatására történni szokott, a két csapat tagjai és szurkolói előtt lepergett életük filmje, a meccs pedig már soha többé nem lett ugyanaz, mint ami előtte volt.

Utólag persze okosabb az ember, de nyilvánvalóan a spanyoloknak jött jobban ez az ébresztő koffein kúra, mert megtörte a játék addig Paraguay-nak és a döntetlennek kedvező ritmusát. Ráadásul még pont az őrültek háza előtt lejött Torres, hogy átadja helyét a jóval életrevalóbb Fabregas-nak, és végképp lerántsa a leplet két olyan dologról, amit eddig is sejthettünk, de éppen ideje volt már határozottabban is tudatosítani.

1. Del Bosque a helyes kezdőcsapatot csak a legritkább esetben képes eltalálni, meccselni viszont nagyon tud, még ha ennyi ingujjban rejtegetett ásszal nem is olyan nehéz feladat nagy zsugásként sziporkázni. Ugyanezt a cserét már láthattuk Chile ellen is, csak a hatásosságáról az alibizésbe fulladó játék miatt nem győződhettünk meg kellőképp. Hát most igen.

2. Sajnos sikerült halálos pontossággal is diagnosztizálni azt a rákos daganatot, ami belülről marja szét a selección játékát: Fernando Torres-nek hívják. Vérzik az ember szíve, de be kell látni, hogy eddig kivétel nélkül minden sokkal jobb volt, ha nem tartózkodott a pályán.

Megszállott rohangálás vette kezdetét a győzelemért, a Cesc jelenléte miatt a letámadásokkal szemben jóval ellenállóbbá váló középpálya felülkerekedni látszott az enyhén viharvertnek tűnő paraguayiakon, de ezzel megint csak ott voltunk, ahol a part szakad, mert bár a kapuig sikerült végre eljutni, a helyzetek egyáltalán nem akaróztak jönni. Del Bosque aztán a 83. percben úgy döntött, hogy végleg berúgja a rakoncátlankodó motort, és jó érzékkel küldte fel Pedro-t a jobb szélről kavargatni, na meg kicsit széthúzni a védelmet, és így már nagy nehezen, vért izzadva végül sikerült is áttörni a falat. Szürreális meccshez szürreális gól dukál, de valójában a spanyol válogatott komplett világbajnoki szereplését is jól szimbolizálta ez az Iniesta szóló+Pedro ziccerben kapufát talál+Villa mindkét kapufát érintve bevágja kombó. Santa Cruz még belőhette volna az egyenlítő gólt egy Casillas-ról kijövő labdából, de a spanyol kapus egy remekbeszabott reflexmozdulattal hárított, és ezzel véget is ért ez az iszonyat, a selección történelmet írt, és első ízben jutott a világbajnokság elődöntőjébe, amióta létezik elődöntő egyáltalán. Pocsék játékkal, végig szenvedve, de többé-kevésbé megérdemelten.

 

Casillas (7) - Reina sugallatára simán fogta a büntetőt, és bravúrral védte Santa Cruz lövését is, ami a paraguayi egyenlítést jelenthette volna. Persze nehéz elfelejteni, hogy éppen róla pattan a csatár elé a labda Barrios lövését követően, és ha Santa Cruz jobban koncentrál, akkor állhatott volna a kapuban akár a Jóisten is. Viszont csapatkapitányhoz méltó higgadtságával és két szenzációs védésével leginkább ő tartotta életben a spanyol reményeket. Tényleg nem kell az a szakáll, a bajusz viszont egyértelműen mágikus erővel bír.

Sergio Ramos (7) - Meglepő módon a legbiztosabb pont volt a védelemben, rendszeresen javítgatta a bénázó Puyol hibáit is, nem sok párharcot tudtak nyerni ellene. Viszont cserébe a támadójátékhoz ezúttal kevesebbet tudott hozzátenni.

Puyol (5) - Az a Valdez szopatta menetrendszerűen, aki Dortmundban új értelmet adott a pancser kifejezésnek, és akinek még Japán ellen is feltűnő volt a nehézkessége, lomhasága, és ügyetlensége. Ez mindent elárul Puyol teljesítményéről.

Piqué (5) - Érthetetlen, hogy a világbajnokság egyik legjobb védője hirtelen mitől tűnt annyira frusztráltnak és idegesnek, mintha valóban egy méhraj kergetné. A bogaras játékának megmagyarázhatatlan és rejtélyes mélypontja volt, amikor tisztességes helyezkedés helyett inkább megpróbálta tőből kitépni Cardozo karját. A látványos amputációs kísérletet joggal honorálta a bíró sárga lappal, és a potenciálisan vb-kiesést jelentő büntetővel.

Capdevila (6) - A Portugália elleni meccs láthatóan tényleg életet lehelt belé, eddig összesen nem jutott el annyi beadásig, mint amennyit csak ezen az egy meccsen produkált, bár túlzottan hatásosra sajnos nem sikerült egyik sem. A védőmunkájába többnyire nem lehetett komolyabban belekötni, bár a végén az ő oldaláról kúszhatott fel lövésig Barrios, de a kialakuló ziccer egyértelműen Casillas hibája volt.

Busquets (6) - Akárcsak az egész csapat, ő is mérhetően pontatlanabb volt az előző meccsen mutatott formájához képest, legtöbbször egyáltalán nem zavart sok vizet. Sok jó tulajdonsága van Sergio-nak, de ha a csapat nem működik megfelelően, akkor az kizárt dolog, hogy éppen ő tudja a hátára venni, ebben mindenképpen gyengébb Xabi Alonso-nál, de a vele nagyjából egyidős Piqué-nél is.

Xabi Alonso (6) - A kisebb sérülése óta rendesen elszürkült, sem támadásban, sem védekezésben nem tudott maradandót alkotni.

Xavi (7) - Az igyekezete derék, a pontossága és labdabiztossága nagyot javult, ideje lenne menetrendszerűen is előhúzni a portugálok ellen produkált sarkazáshoz hasonló extrákat a kalapból, és nagyjából el is mondhatnánk, hogy formába lendült. Akadt pár ígéretes távoli lövése is.

Iniesta (7) - A gól gyakorlatilag az ő gyermeke volt, és bár ez még mindig nem a legjobb Iniesta, azért a mérkőzés vége felé már erősen közelített ahhoz. A régebbi spanyol válogatottak és a mostani között nagy mértékben jelenti a különbséget az ő játéka, mert ha nem is csillog-villog mindig, ha nagyon kell, mindig rá tud tenni egy újabb lapáttal, ez pedig a nem lankadó győztes mentalitásnak egy fontos sarokköve.

Villa (7) - Mezőnyjátékát tekintve talán most volt a leggyengébb a Svájc elleni mérkőzés óta, nagyon felkészültek belőle a paraguayiak, de amellett, hogy minden ravaszságát és rutinját latba vetve kibrusztolt egy büntetőt, csak bevágta a győztes gólt is végül. És azt a kapufáról keményen kipattanó labdát sem tudta volna akárki ilyen könnyedén megszelidíteni ám.

Torres (4) - Sajnos nincs mit szépíteni a teljesítményén. Igen, nagyon gyors a kezdősebessége, és tényleg csinált két-három szép cselt, de ezek után is rendszeresen elhaltak rajta a támadások. Később teljesen felszívódott a sűrűjében, lövésig esélye sem volt eljutni. Le kell ültetni a padra.

Fabregas (6,5) - A friss, pihent Fabregas beállítása Aragones kedvenc cseréje volt az Eb-n, Del Bosque is kezdi megérteni, hogy miért. Érezhetően stabilabbá, mozgékonyabbá , és plasztikusabbá vált a középpálya a beállását követően.

Pedro (6) - Esett-kelt, de legfontosabb taktikai feladatát, a védelem szétfeszítését sikerült ellátnia, aztán középre húzódva ziccerbe is került, kihagyta (a kipattanót meg szerencsére Villa szedte össze). Mindenképpen hasznos csere volt.

Marchena (0) - Szaladgálhatott kicsit a pályát sérülés miatt elhagyni kényszerülő Puyol helyén.

Spanyolország: Casillas, Piqué, Puyol (Marchena 84'), Iniesta, Villa, Xavi, Torres (Fabregas 56'), Capdevila, Xabi Alonso (Pedro 75'), Ramos, Busquets
Paraguay: Villar, Veron, Morel, Cardozo, Barreto (Vera 64'), Santana, Da Silva, Caceres (Barrios '84), Riveros, Valdez (Santa Cruz 72'), Alcaraz
Gólszerző: Villa (83')

Ezen a meccsen sikerült a legvégsőkig feszíteni a húrt úgy, hogy még éppen nem szakadt el. Korábban azt írtam, hogy a szerencsés véletlenek csak az elődöntőig vihetik a hátukon a csapatot, és valóban, pontosan most jött el az ideje annak, hogy Del Bosque belássa és kijavítsa az alapvető hibákat. Például Németország ellen nem ártana előállni valami újdonsággal a kezdőcsapatot illetően, mert a jó krautok kifejezetten arra vannak predesztinálva ezen a világbajnokságon, hogy igazságot szolgáltassanak, eddig két király meztelenségét leplezték le csont nélkül. Súlyos balfogás lenne tehát ugyanazzal a kiszámítható futballal próbálkozni ellenük, amit még a Chile vagy Paraguay szintű ellenfelek is képesek voltak hajszál híján legyűrni, de az elődöntőről mindenképpen várható egy terjegősebb előzetes poszt.

Addig is lehet abba a kapaszkodni, hogy a spanyol válogatott sármját a korszakos hagyományoktól eltérően ezúttal nem a szépségbe való romantikus belepusztulás, vagy a kezdeti parádézást követő, mentális teher alatti összeroppanás, hanem a csúnya, kiszenvedett győzelmek adják, és most, hogy végre sikerült átlépnie a saját történelmének árnyékán, talán végre a játékában is megtalálja azt az egységet, ami közösségként egyértelműen jellemző rá, és ami a szerencse és David Villa mellett idáig repíthette.

Következő meccs: Spanyolország - Németország, világbajnoki elődöntő, július 7., szerda, 20:30.

62 komment · 1 trackback

Címkék: meccs értékelés knockout

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr572128153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bosznia-Hercegovináról és fociról 2010.07.05. 13:51:39

Van egy kis tartás benned, amikor Bosznia-Hercegovinában bemész egy kocsmába. Nem tudod, hogy akik ott vannak, melyik nemzetiséghez tartoznak. Mert nem mindegy ugye, hogy boszniai szerbek, vagy bosnyákok előtt iszod betegre magadat, pláne lánnyal. De e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nykaroly · http://nykaroly.wordpress.com/ 2010.07.05. 10:02:47

Tizenegyest visszafújni általában az olyan pofátlan belépésekért szokás (és akár sárgával is jutalmazni a belépőt) amilyet a spanyolok műveltek Cardozo lerántása után: legalább két méterre bent volt Xavi és még egy másik játékos amikor Cardozo még csak szaladt a labda felé...
Gondolom ez vezérelte a bírót amikor visszafújta a Villa által kiharcolt (vitatható) büntetőt és nem adta meg a Cesc buktatásáért járó (egyértelmű) tizenegyest.

casaubon 2010.07.05. 10:04:42

emlékezzünk az EB-re: negyeddöntő, borzalmas játék, mázlis továbbjutás az olaszok ellen, amely a leginkább Casillasnak volt köszönhető. utána elődöntő: az addig szépen játszó oroszok földbe döngölése.

eddig a németek is szépen játszottak :)

casaubon 2010.07.05. 10:06:17

@nykaroly: teljesen igazad van, hogy a paraguayi tizenegyest is vissza kellett volna fújni (illetve, azt vissza kellett volna), de egy hülyeséget másikkal kompenzálni nem biztos, hogy szerencsés. ilyenkor szokták a bírók elveszteni a kontrollt a meccs fölött.

Binglof 2010.07.05. 10:34:30

VDB-nek sikerült ebből a jól működő támadógépezetből egy töketlenkedő, önbizalomhiányos gárdát csinálnia...
Thx és grat. Igaza van Aragonesnek, hogy ez nem "az" brigád. testben az, de lélekben nem.

Lats 2010.07.05. 10:41:28

"ravaszságát és rutinját latba vetve kibrusztolt egy büntetőt"
=eldobta magát hogy befújják a 11-est, ugye?

Még tulajdonképpen ezzel sem lenne olyan nagy bajom valószínüleg sokan élnek ezzel a 16-oson belül... Viszont már a chileiek és a portugálok elleni látványos színészkedések miatt sem lopta szívembe magát ez a csapat.
Persze lehet ezt is latinos rafinériának nevezni akkor is csak szimplán csalás marad.

redmist 2010.07.05. 10:47:45

@Lats: Más dolog az, hogy eldobja magát, amikor nem történt semmi, mint az, hogy a helyezkedésével fellöketi/felrúgatja magát.

EnCIS 2010.07.05. 10:50:24

mi az a páni félelem?

külön.remek 2010.07.05. 10:52:11

A német-argentin meccset megnéztem. Nagyon jól szórakoztam azon, hogy az argentin támadók állandóan fejjel mennek a falnak, ahelyett, hogy megkerülnék. Meg is lett az eredménye. A spanyol az egyetlen csapat, amelyiknek gyakorlatilag összes tagját ismerem mindenféle jobbnál jobb bajnoki szereplésekből, stb... De ez az ötlettelen, szezonon kívüli formájú szedett-vedettnek tűnő banda már igazán összeszedhetné magát. Képesek legyőzni a brutálisan jó német "internationalelfet", de bele kell nyúlni a csapatba és bele kell nyúlni a játékosok fejébe is. De ha kapnak ezek is egy jó poroszos pofont, nem fogom csodálni. Jó mérkőzést szeretnék. Csak ennyit. Olyan nagy kérés ez? Színiiskolásokat meg megbüntetni....

2010.07.05. 10:54:00

Hát, az biztos, hogy vagy 5 évet öregedtem a második félidő alatt. Gyomorforgató egy 45 perc volt. Rizla jól írta, Torres gyakorlatilag csak kóválygott, mint gólyafos a johannesburgi szmogban. Én minden meccsen nagyon bíztam ebben az emberben, de úgy látszik, hiába. Azért az valamennyire becsülendő, hogy a rúnis, cé-s féle arcoskodás egyelőre elkerüli.
Gyerekek, ez így nagyon nem lesz jó, főleg a fritzek ellen nem. Mert azok (sajnos) nagyon nyomnak, jól le is darálták Messiéket, mint a rongyot. Megmondom őszintén, ha én lennék del Bosque helyében, nem kezdőzném Fernandot, Fabregas nagyon jó oda, de a meglepetés-embert is többet szerepeltetném: Llorrentét. Villa is kicsit visszavett, nem jó ómen.
Kíváncsi vagyok, a Paul nevű polip mit jósol a meccsre, bár elég röhejes ez a szitu (a jósoló polip, bazz...). Bízom a Selecciónban, de nagyon oda kell tenni a németek ellen, az eddigi gyenge (fos) játékot meg egyszer és mindenkorra el kell felejteni!
Viva la Espana! :)

2010.07.05. 10:55:44

@külön.remek:
Itt arról van szó, kik tudnak csapatként működni. Az argentinok nem tudtak és ez végzetesnek bizonyult.

dvittore 2010.07.05. 10:56:29

Az utolsó bekezdés már nekem is szöget ütött a fejemben.

Most mi a jobb?

1. Ha "az a brigád" átmegy a csoporton mint kés a vajon, a 16 között simán hazavágja az ellenfelét, hogy utána egy már kvázi megnyert meccset elbukjon a tökölős játékkal*.

* Ha jól emlékszem 4 éve a franciák 1-0-ig nem voltak a meccsben és még az azt követő percekben is helyzeteket dolgoztak ki a spanyolok. Ahelyett, hogy kivégezték volna a csigazabálókat, visszaálltak őrizni az előnyt és ahogy az meg van írva bele is szaladtak a zakóba.

2. Szenvedősen, nyögvenyelősen, néha malaccal, de ott vannak a végelszámolásnál.

Ha csapnivaló játékkal kiszenvedünk a németek ellen egy 1-0-t, akkor vajon ők azt fogják mondani: "sebaj, eddig szépen fociztunk és 4-et gurítottunk az angoloknak és az argentinoknak is, majd 4 év múlva"?

Kétlem!

külön.remek 2010.07.05. 10:58:08

Tippem: a rendes játékidőre/hosszabbításra inkább 1, mint x, ha 11-esek lesznek, egyértelmű 2... Casillas a legjobb kapus. Neuer nem egy klasszis, bár eddig nagyon jó.

krj 2010.07.05. 11:14:23

már megírtam az élő közvetítés kommentjei közt: érthetetlen, hogy hogyan sikerült két év alatt elfelejteni focizni. átveszem, felnézek, megfordulok, ötször körbegurigázunk a térfél közepén, szánalom. első szándékból, kapásból, továbbpörgetve, akármi, semmi...nagy büdös semmi. teszetosza tilitoli.

dvittore 2010.07.05. 11:26:42

@krj: Ez a Barca középpálya eredménye. Ott is ez megy, azzal a különbséggel, hogy ha ott Messi kapja a labdát, megindul vele, kicselez 1-2-3 embert és máris megbomlott az ellenfél védelme. Vagy belövi maga (idén inkább ez ment), vagy valakit helyzetbe hoz.

A másik nagyon fontos dolog, hogy két éve volt egy penge Torres, aki egymaga lekötött legalább két védőt. Ezzel több terület nyílt a többiek megjátszására, ráadásul ő is úgy mozgott, hogy sokszor helyzetbe lehetett hozni.

Szerintem a játék ugyanez volt kettő, négy, nyolc éve is. Csak most hiányzik az egyik méregfoga, így kevesebb lehetőség van a gyors előre játékra, a gyilkos passzokra, így marad a középpályás tilitoli.

Ami persze tényleg teszetosza és 10 perc után megunja az ember, 20 perc után pedig kezdi idegesíteni.

krj 2010.07.05. 11:33:09

@dvittore: :-) igen, én pont annyi ideig bírtam csak nézni...:-)

Mixer 2010.07.05. 11:35:25

a spanyolok a legkönnyebb ágról is szenvedve érkeznek a darálógép, könyörtelen németek el. egyértelmű végkifejlet. csak az a kérdés, hogy mennyi lesz. Én 3:0-5:0 körülire tippelek.

deltaTheEnd 2010.07.05. 11:45:34

Nagy már az arc a németeknél...

Nem nagy dolog annyi az egész,hogy ne ők lőjék az első gólt. Mert akkor szarrá kontráznak. FŐleg a Puyol-Capdevila bal oldali tandemet.

Llorentének semmi értelme ha nincs aki beívelgessen, és jelenleg egyik középpályás se szélső, a futóbekkek közül meg az egyik Ramos, aki csak Dani ALvessel van versenyben a legnagyobb labdatemető cím kérdésében.

Szóval Torres le Cesc be. (ha meg vérbősége van VDB-nak akkor mehet Xabi helyett Pedro is.)

pipistrello 2010.07.05. 12:07:00

Pont, hogy a Llorrentével lehetne meglepni a németeket. Ők várják a tili-toli játékot, miközben néha ráíveljük Llorrente fejére, aki (mellesleg a műfaj egyik nagymestere) visszafejeli a második vonalnak, vagy Villának. Ezt a várható folyamatos betömörülést ilyen váratlan ötletekkel kell megbontani, stb. mert különben az lesz ami eddig, Iniesta meg Xavi megkapja a labdát, visszalép kettőt, stb. Pl. a szerbek folyamatosan a Zsigics fejére játszották a labdát, elég eredményesen. Ha ezt kombinálják a tili-tolival, szerintem felboríthatják a belső védelem összhangját. Persze lehetőleg ne Metzelderen kezdjen Llorrente fejelgeni, vagy ha igen, akkor dinamikusan.

freagle 2010.07.05. 12:20:22

Én nem temetném ezt a csapatot. Minden meccsen hoztak annyit, amennyire szükség volt, és minden meccsen a saját játékukkal tették ezt. A portugálok egyszer lőttek egy hetest. És? Hol vannak azóta?
Számomra az is szimpatikus, hogy hagyják Torrest játszani. Ez kifejezetten a csapategység jele. Rém gyenge szegény, de annyira nem, hogy rajta menjen el meccs. A cseréje után meg látványos a javulás. :-) Ennyi kockázat szerintem a németek ellen is belefér. :-)
Valóban aggasztóbb a védelem, Puyol már nem a régi. Vagy nagyon is az... :-D
Azért remélem, hogy sikerül a németeken is továbbjutni! :-)

robot_ 2010.07.05. 12:20:33

@pipistrello: "Pont, hogy a Llorrentével lehetne meglepni a németeket."

En azert tartok tole, hogy az osszes spanyol keretjatekosrol tud mindent Löw meg a segéd gárda. Nyilvan keszulnek igy is meg ugy is, meg minden felallasra.
Szerintem azzal lehet szetverni a nemeteket, ha Iniesta lő messziről egy gólt. Meg tudja csinalni, most a VB-n is lőtt már 1 gólt, es a Chelsea-nek tavaj mekkorat lőtt, es nem 5-10 meterrol.
Ha elkezdik lőni a német kaput akkor hiába szervezett a német hátvédsor. Mert arra meg nem lehet építeni hogy hibáznak vagy lassuak lesznek,mert pont ez a két erősségük.
Amugy en a nemeteknek meg a spanyoloknak is szurkolok az elejetol kezdve, szoval teljesen boldog ugyse leszek...
Szerintem mind a ket csapat tud kurvajo focit jatszani, majd meglatjuk hogy most ki huz jobb cipot, de en nem temetnem a spanyolokat, pedig sokan azt teszik. Egyeni villanas ugyanugy benne van Iniestaban meg Villaban mint Kloseban vagy Podolskiban.
Majd nyer aki jobb formaban lesz eppen a meccs idejen...

retard 2010.07.05. 12:22:42

Torres fog kezdeni megint. Én is kezdetném, lehet köpködni ezért.
A spanyolok abban sokkal erősebbek az említett argentin-angol párosnál, hogy támadóként is törődnek a labdaszerzéssel. Meglepne, ha Schweini vagy Lahm szabadon kocoghatna a labdával 20-30 métereket, mint az argentin meccsükön. Más felfogásban játszik a spanyol, sokkal nehezebb meccs lesz az a németeknek, mint sokan gondolnák.
Eddig mindenki bekkelt/kontrázott. A németektől sem idegen persze ez sem, de ők focizni is akarnak. Abban pedig most a spanyolok a legjobbak ezen a Földön.
VAMOS!!!!

Orvenyhivo 2010.07.05. 12:29:41

@EnCIS: mi az a páni félelem?

Off:
Pán görög pásztoristen, deréktól lefelé kecske. Ha beront a nyájba, az ijedtében (páni félelem) szétszalad. Avagy az anyja ijedt meg a csecsemő Pán kecskelábaitól, miután megszülte.

ON

Két éve a spanyol válogatott EB-t nyert, utána a Barca BL-t, közel ugyanazzal a focival. Mindenki tudja, mit csinálnak, fel lehet rá készülni. Ha del Bosque nem talál ki valamit, Müllerék szét fogják cincálni.

Torrest le. Vagy Llorentét centerbe (de persze most jönnek a magas német védők), vagy Pedrót, vagy a szélre, vagy valamit... Silva-Villa-Navas támadóhármast, Vincento, mutasd meg, hogy szőr van a tö..dön!

De nekem VdB Lippi 1.1-nek tűnik - nem mer változtatni azon, ami egyszer bejött (pedig nem is neki, hanem Aragonesnek). Ha Puyol nem esett ki, szerintem pontosan ugyanezt a kezdőt fogja felküldeni...

smartdrive 2010.07.05. 12:47:25

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: unalmas már ez a kamu polip-hype

ugye nem gondoljátok, hogy közjegyző előtt bohóckodnak vele?

Mixer 2010.07.05. 12:49:01

@retard:

az teljesen kizárt,h fociban jelenleg a spanyolok a legjobbak a Földön :)
de jól hangzott. ;)

nem tudom,h miért gondolja bárki is,h Spanyolország erősebb csapattal jött,mint mondjuk Argentína.

Binglof 2010.07.05. 13:08:51

@Mixer:
Miért, az Argentin válogatottból ki az, aki beférne a Spanyol kezdőbe? Messin kívül...?
Én összesen 3 játékost cserélnék el:
Capdevila, Busquets(de ez sem biztos..., és Puyol (őt is csak a kora maitt...)
Szóval lehet nem szrukolni a spanyolokn ak, de elvitatni a játékosállományuk erősségét lehetetlen.

grasslover 2010.07.05. 13:16:49

@casaubon: legalább itt nem lehet már a bíróra fogni, Kassai eddig szinte hibátlan ezen a vb-n

Albiol sérülése kár, lehet betenném Puyol helyett, bár ezt a lépést korábban kellett volna megtenni, így bízhatunk abban, hogy Pique korábbi klasszis teljesítményét veszi elő, Ramos pedig hozza magát. Capdevillanak mákja van, hogy nem játszhat a Müller gyerek, Özil viszont szopatni fogja a védőket szerintem.

Én kezdőm: Casillas-Ramos-Pique-Puyol-Capdevilla-Busquets-Cesc-Xavi-Ini-Pedro-Villa

Fabregas mindenképpen kell, Pedro pedig egyrészt védekezne is becsülettel (amilyen lelkes) másrészt sokkal gólveszélyesebb mint mondjuk Silva vagy Navas.

Ditti82 2010.07.05. 13:22:09

Szerintem most lekerült a spanyolok válláról az esélyesség terhe és átkerült a németekére. Kérdés, hogy ez a fiatal csapat elbírja-e. Remélem nem.

Ditti82 2010.07.05. 13:23:16

@Orvenyhivo: Csak a rend kedvéért: Müller nem játszhat!

Ditti82 2010.07.05. 13:25:17

@Orvenyhivo: Csak a rend kedvéért: Müller nem játszhat!

demon1ak 2010.07.05. 13:50:14

Ez is mekkora vicc volt... Müller kapott sárgát, amikor Messi kezelt előtte és onnan pattant teljesen vétlen helyzetbe Müllerére:)

sporttárs 2010.07.05. 14:06:40

Igen, nyilvána futball olyan halálegyszerű faszt játék, hogy ha egy csapat nem rúgja az első góült, akkor majd jól kikap. A németek csak azért jók, mert mindig ők rúgják az elsőt, tiszta életlen.
Muhaha.
A brazilokról is ez ment, maj ha nem ők rúgják az elsőt, hát a hollandok ellen ők rúgták, csókolom.

Nem, a spanyoloknak JÓL KELL FOCIZNIUK a németek ellen és nem az abakuszon kigolyózott meccsforgatókönyvben bízniuk. Mindenki tudja, hogy úgy egyenként, mint csapatként mire képesek, tessék elővezetni, mert lehet ez a német csapat fiatal meg "elsőgólos", az azért hagyományosan úgy szok lenni, hogy ők nem szarnak be, az biztos. De a vébén eddig látott spanyoloktól ki is szarna be?

Xavi önmaga klasszisához képest sehol nincs (mondom: a mérce önmaga), Iniesta még csak-csak, de Villa nélkül még a franciákon se röhöghetnétek, alighanem. Itt az idő, jöhetnek a többiek.

Én úgy gondolom, Spanyolország ott lesz a döntőben, de azt EB-érdemre nem adják. Végre jól kell játszani, s ha meglesz, nagy és emlékezetes elődöntő jöhet, erre várok, enélkül, ilyen meccsekkel senki ne jusson vb-döntőbe. Nosza.

(Piqué lehet, hogy rizla szerint a legjobb védő a tornán, de már a portugálok ellen úgy futotta le Almeida, a híres gyorsvonat, mintha ott se lett volna, és csak a jóisten miatt nem lett röhejes Puyol-öngól a dologból. A spanyol védelem egyetlen igazán stabil tagja szerintem Ramos a vébén.)

dvittore 2010.07.05. 14:10:19

@grasslover: mintha valahol olvastam volna, hogy Albiol felépült.

Capdevilla helyett Arbeloa is bevethető lenne szerintem.

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.07.05. 14:30:25

"Valdez aktív leshelyzetet követő, jogosan érvénytelenített góljára nem érdemes pazarolni a karaktereket"

Érdekes...de ha csak így tudtatok továbbjutni, akkor mondhatjuk, hogy tényleg megérdemelt a sikeretek. Gratulálok! Még szerencse, hogy nem a hamratgyenge holland-uruguay páros az ellenfeletek, hanem a németek, akik remélhetőleg elkenik a ti szátokat is, mint a másik "csaló" bandáét (aka argentínok)...

flea 2010.07.05. 14:32:24

Villa büntetője szerintem nem volt vitatható. Azzal teljesen egyetértek, hogy nem ment bele olyan erővel a paraguayi hátvéd, hogy attól essen el (ennyi esze neki is volt). Annyira viszont igen, hogy a sikeres kapuralövés esélyei lényegesen csökkenjenek. Ilyenkor pedig szerintem a támadó teljes joggal taknyol el mintegy jelezve, hogy köszöni, de ő inkább a büntetőt kérné az amúgy nyilvánvaló szabálytalanságért.

A visszafújom-nem fújom, meg az újabb nyilvánvaló büntető meg nem adása szánalmas, a bíró nem volt a helyzet magaslatán (zárójelben viszont minden elismerésem, hogy mindkét büntetőnél mert csak sárgát adni, a szabály betűjével szemben szerintem sem járt egyikért se több). Ja és mellesleg senki nem rúgott a kipattanóból kapufát. Kapura ment az, csak a gólvonalon ott állt valaki.

A fritzek ellen ez azért kevés lesz. De már az sokat segítene, ha ez a Torres nevű önmaga árnyéka, két lábon járó emberhátrány nem lenne a kezdőben. (Jó játékos egyébként. Csak mostanában nem az.)

flea 2010.07.05. 14:35:15

@Orvenyhivo: a páni félelem a páni indián törzs nevét tartalmazza, akik pueblóépítők lévén támadás esetén ezerrel bevonultak kiválóan védhető pueblójukba (amúgy nem félelemből, hanem mert onnan kb 1 ember is egész hadseregeket tudott megsemmisíteni támadás esetén... de az európaiaknak a szakszerű és villámgyors visszahúzódás egyenlő volt a félelemmel).

rizla 2010.07.05. 15:39:01

@Lats: nem volt színészkedés. egyszerűen csak felrúgatta magát, hogy egész pontosan fogalmazzak. szabálytalanság volt, és jogos büntető, de más kérdés, hogy ez ugyanaz, mint amikor 4 éve az olasz - ausztrálon grosso elé befeküdt a védő, ő meg átesett rajta. kiprovokált.

rizla 2010.07.05. 15:43:37

@sporttárs: "Piqué lehet, hogy rizla szerint a legjobb védő a tornán"

ezt hol is írtam?

Orvenyhivo 2010.07.05. 16:31:53

@flea: Nahát, már az ógörögök is tudtak a páni indiánokról (panikon deima) Ejha!

(Mellesleg a páni (pawnee) síksági törzs, nem pueblóépítő.)

Na jó, viccnek jó volt. :)

Rolley 2010.07.05. 16:38:43

Ez a cikk hatalmas, nem lehet mit hozzátenni, még a fejlécbeli képet is megbocsátottam! :D

flea 2010.07.05. 16:48:32

@Orvenyhivo: tényleg nem pueblóépítők? affrancba. Akkor a latin "kenyér" szóból már nem is próbálom meg levezetni, pedig ötleteim lennének. ;D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.07.05. 19:59:12

@flea: rádásul nem is páni, hanem póni indiánok. Így már az indián regényekből is ismerősebb lehet.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.07.05. 20:02:04

A lényeghez: én nagyon pesszimista vagyok. Nem látom, mitől oldódna az a görcs, ami a csapatban van. Ugyanaz az óvatos tapogatózás lesz az elején, majd Özil és Schweini kihasználja a védelmi bizonytalanságokat. Kis esély, hogy Müller nem játszik. Vagy max az, hogy nagy lelkesedésükben jobban kinyílnak, gólt kapnak, aztán meg nem bírják ideggel (a rutin, ugye).

Vagy ha megalázó módon Torres rúgna nekik gólt...

Nano 2010.07.05. 21:09:09

Mondjuk hihetetlen h Pedro hova fejlődött egy év alatt. egy senkiből most már a világ legjobb válogatottjának a kezdőjébe követelik sokan, még én is elgondolkoznék rajta

2010.07.05. 21:24:10

Gyerekek, szerintem ne menjünk bele messzemenő következtetésekbe, mert "messze" még a vége (na, jó közhelyes vagyok, de nem baj). Kicsit gyomoridegem van, mert elképesztően szorítok ezért a csapatért (meg a hollandokért is egy kicsit), továbbá izgulok Kassai Viktorért is, nehogy leégessék valami színészkedős malőrrel. Bár ő - fiatal kora ellenére - szerintem, jól fogja kezelni a rázós helyzeteket. Hajrá Spanyolország és Magyarország (Kassai)!

deltaTheEnd 2010.07.05. 21:53:19

Én egyre biztosabb vagyok benne hogy nyer a Furia. Érzem. És végre ezek a semmiből előkerülő német felsőbbrendűségi komplexussal rendelkező fórumozok is visszatakarodnak a csigaházukba.

De azért kíváncsi vagyok a rohadék lábasfejű tippjére is :D

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.07.05. 23:27:10

@EnCIS: Megmagyarázhatatlan félelem.
Szinte mindennel egyetértek, csak a Puyol-baszogatással nem. Szerintem egyébként számítani lehetett arra, hogy Paraguay nagyon nehezen adja majd meg magát (mondjuk személy szerint én is tökön lőttem volna magam, ha ők jutnak tovább). Át kellene váltani a 4-2-3-1-re, ellenkező esetben a németek olyan fölényben lesznek a középpályán, hogy rossz lesz nézni. Torresnek köszönjük meg az eddigi munkát, kicsit adja át a helyét Fábregasnak. (www.youtube.com/watch?v=bxZNw2k6LGo)
Ezt még el kell mesélnem: A Szabadság téren néztem a meccset, mellettem a csávó 2.500-at tett az egyik flangáló Bwin-es csajnál arra, hogy legalább két büntető lesz a meccsen. Gondolhatjátok, milyen műsort csapott... 45.000-et kaszált.
@rizla: Biztos nem emocionális hullámvasútra gondoltál?

rizla 2010.07.06. 01:00:44

@barcavideo: biztos. akkor azt írtam volna, hidd el.

Szaffi B. 2010.07.06. 09:25:30

Szerintem nem kell betojni a németektől, bár Egri V. szerint nincs lélektan :DD. 1. ott az EB döntő a németek verhetők 2.az eddigi legjobb világbajnoki szereplés 3. (közhely) ez foci :))))
Bármi lehet, lehet hogy tényleg lekerül róluk a nyomás (Casillas szerint) vagy behergelik magukat az eddigi sikerek miatt, vagy felébrednek végre, kiderül hogy eddig altattak (:D) vagy más felállással kezdenek és az segít, vagy éppen a jobbik lábukkal kelnek fel ;) Ilyenkor már olyan nehéz jósolni (nem, nem a polipnak). Szvsz qrva izgalmas hogy bármi lehet, amiben az égés is benne van, de a nagyon nagy meccs is.
Azért remélem nagy meccs lesz és nyernek!!!!!!!!!

Player 1 2010.07.06. 10:41:52

@casaubon: Ugye nem abban bízol?Szerintem nézd meg az összes meccset, hogy ki-ki milyen színű mezben játszott, és javasold majd a zsírosbajszúnak, hogy melyik hoz szerencsét.Ez kb. annyi értelmileg.

Player 1 2010.07.06. 10:44:19

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: Én is őszintén remélem, hogy ha esetleg véletlenül Boateng rálépne Torresádor lábára, miközben a labdát nézi, és oda se figyel rá, nem fogja feldobni magát, mintha hátbalőtték volna.

Player 1 2010.07.06. 10:48:37

@birsalmamag: Az EB-döntő 2 éve volt, egy sokkal rosszabb és teljesen más játékosokból álló német csapattal, akkor a spanyolok voltak az esélyesek.Most a szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy az eddig mutatott forma alapján a németek azok.Ráadásul a vb előtt egy sportfogadásnál a németeknek sokkal nagyobb lett volna a szorzó, mostmár viszont ugyanakkora, néha kisebb is.Ez már mond valamit.

dvittore 2010.07.06. 15:07:48

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: semmi gáz, a polip spanyol győzelmet tippelt. :-) Bár a cikk szerint a legutóbbi spanyol-németen is tévedett.

hvg.hu/sport/20100706_paul_a_polip_nemet_spanyol_meccs

Komolyra fordítva a szót. Nagy meccset várok spanyol sikerrel!

Szaffi B. 2010.07.06. 15:30:00

@Player 1: Nem baj, minden lehetséges, lásd brazilholland ;)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.06. 16:40:47

Csak annyit akarok mondani, hogy újabb kitűnő poszt, és hogy: Pedro, Pedro, Pedro!

Meg még azt, hogy én a(z első) 11-es pillanatában arra gondoltam, hogy ha ez nem ébreszti föl a gárgyulatból Hispániát, akkor semmi. Lehet, hogy Piquét nem is az Ördög, hanem az Őrangyal szállta meg abban a pillanatban?...

Player 1 2010.07.06. 17:15:17

@dvittore: Akkor német-győzelmet tippelt,még az EB-döntőben.

Don_Pipita 2010.07.06. 17:42:56

Remélem, hogy fabre kezd torres helyén és vész esetére bekészítenék egy Iorente, Navas cserét is, habár pont ez a válogatot, akik őket le tudnának védekezni. A lényeg szerintem az lesz, hogy mennyire lesz gyors a spanyol támadóegység. Sajnos az eddigi meccseket nézve erre elég kevés az esély... Pedig emlékeztek még a franciák elleni meccsre... Te jósszagú ég! annál gyorsabb támadásokat talán nem is láttam...
Pedro is jöhetne, de ki helyére, ha jön fabre, legyen inkább fabre cseréje, és akkor az egy szerkezeti váltás is...

dvittore 2010.07.06. 17:44:05

@Player 1: Igen, arra gondoltam. De lehet, hogy azóta fejlődött egy kicsit. Holnap kiderül. :-)
süti beállítások módosítása