Spanyolország - Svájc  0 - 1

Kétségkívül impozáns költői képeket lehetne pingálni a svájci gól, majd győzelem által elindított hatásmechanizmusról, például hogy a spanyolokra rászakadt a történelmi frusztrációikból eszkábált, fejük felett lifegő batár nagy zongora, és ezért sikerült elbukni, de ez okafogyott feltételezés csupán. Ez a mérkőzés ugyanis vegytiszta pókerjátszma volt, amely során Hitzfeld komoly lap nélkül, de remekül kiválasztott stratégiával nyomta le az ász fullal a kezében bénázó, elbizonytalanodó Del Bosque-t. Kellett hozzá szerencse? Persze, de ha figyelembe vesszük a két játékoskeret húzódó jókora minőségi különbséget, ez a minimum. Antifutball? Dehogy.

A rozmár által kiállított kezdőcsapat legnagyobb hibája nem feltétlenül az összetétele volt önmagában, sokkal inkább a kiszámíthatósága. Hetek óta nyilvánvaló lehetett, hogy ugyanazzal a meccs szakaszaitól függően 4-2-3-1-nek, 4-3-3-nak és 4-1-4-1-nek egyaránt felrajzolható hadrenddel próbálkozik majd a selección, mint a felkészülési mérkőzések során hellyel-közzel folyamatosan. Arról nálam jóval hozzáértőbb emberek is vitatkoznak, hogy akkor egyáltalán jó elképzelés-e két védekező középpályással és egy csatárral játszatni a csapatot Torres hiányában, vagy sem, ám ezen túl sokat rágódni jelenleg már csak azért sem érdemes, mert szóljon bármilyen pro vagy kontra érv a szisztéma mellett, Hitzfeld és segítői mindet kényelmesen mérlegelhették jóelőre, és végül nem is érte őket különösebb meglepetés. A bravúros győzelmek terepén jártas német edzőnek ez a helyzet elég lehetőséget biztosított ahhoz, hogy az előzetesen esélytelennek tetsző csapata számára kidolgozza az egyetlen lehetséges menekülési útvonalat az oroszlán rájuk omló barlangjából. Germán mesteremberhez méltó műgonddal fonta össze a védőhálót pontról pontra, mitikus hadvezérhez méltó módon tüzelte fel a játékosait, akik akkor is elszántan védték a várfalat, ha százával kapaszkodtak fel rá a haramiák, és amikor már minden veszni látszott, jó papként pár imát is elmormolt, segítségül hívva a deus ex machinát. Amit Hitzfeld művelt a spanyol extraklasszisokhoz képest legfeljebb középszerűnek minősíthető játékosaival, az spártai hőstett tehát, amit teljesen feleslegesen démonizálnak az úgynevezett szép játék kedvelői, és ha a háború megnyeréséhez nem is lesz, ennek a csatának az eldöntéséhez elég volt.

Mindezek ellenére a selección játékosait nem illetheti komolyabb kritika, már a gólnál elkövetett hibákat leszámítva persze. Nem igaz, hogy nem adtak bele mindent, nem igaz, hogy alábecsülték volna az ellenfelet (emlékezzünk csak Llorente utólag vészjóslónak bizonyuló próféciájára az előző posztból), és az sem igaz, hogy rosszul játszottak volna. Sőt, a svájci gólig tökéletes kontroll alatt tartották a meccset, mi pedig pontosan azt kaptuk, amit két ennyire különböző stílusú és erősségű csapat összecsapásától várhatunk: a vb-n eddig maximum a németektől látott, fantasztikusan folyékony passzjáték és egykapuzás emitt, olykor kétségbeesett és megingatható, de rendkívül tudatosan megtervezett és hősiesen kitartó védekezés amott (a meccs egyik nagy jelenete volt, amikor Senderos heroikus túlbuzgóságában a saját csapattársa felrúgásába sérült bele). Teljesen nyilvánvaló volt, hogy ha a félidő környékén a vuvuzelák zümmögésénél is elviselhetetlenebbé fokozódó spanyol nyomás végre góllá érik, akkor a Hitzfeld-bagázs nem hogy a győzelemben, de még a döntetlenben sem reménykedhetett volna többé, azonban valami mindig hibádzott a legutolsó mozzanatok során. Ha sikerült is megfelelően széthúzni a svájci védőfalat, ha sikerült is váratlan és kreatív utolsó passzokat végrehajtani, a kelleténél mindig pontosan eggyel több volt a csel (Silva), vagy Benaglio védett óriásit (Piqué), vagy egyszerűen csak hangyafing erősségű volt a lövés (Iniesta).

Aztán a fordulás után villámcsapásszerűen jött egy két passzból összedobott gyors svájci támadás, Puyol bealudt, Derdiyoknak seperc alatt egyenes út vezetett a kapu és a tökéletes lövőhelyzet, a védelemnek pedig a kettőhúszba nyúlás és a remegve seggrehuppanás felé. Itt akkor nyomjunk is pause-t egy pillanatra, csak amíg elvégzem a helyszínelést, körberajzolom a hullákat és felírom a gázoló pontos rendszámát.

1
. Az akció Busquets ellenfélhez fejelt labdájából indult. A srác bír némi öncsonkítás-fétissel, már meg sem lepődtem sajnos.

2
. Puyolnak kellett volna megakadályoznia Nkufo-t abban, hogy az elsöprő lendülettel érkező Derdiyokhoz továbbítsa a labdát, de annyira szerencsétlenül helyezkedett, hogy csak bamba arckifejezéssel, tehetetlenül kérődzhette végig az összjátékot.

3
. A továbbra is gyenge formának örvendő Casillas némiképp feleslegesen futott ki a kapujából, mivel Piqué tartotta a lépést az akciót követő, későbbi gólszerző Fernandes-szel, de a nem csak vitatható értelmű, hanem kifejezetten gyenge kifutással sikerült még egyet kavarni a már addig is baljósan gőzölgő szarlevesen és megitatni a katalán védőtárssal is. Derdiyok eltolta a labdát, majd átesett a kapuson, a büntető még megúszható lett volna, de Piqué teljesen megzavarodott a kíméletlenül gyorsan történő, véletlenszerű eseménysortól és hiába próbálta menteni a menthetetlent, csak annyit ért el vele, hogy jól fejberúgták. Capdevila eközben cigaretta-szünetet tartott, totális csőd.

A gusztusosan becsomagolt, ezüsttálcára helyezett, majd a svájciaknak gálánsan átnyújtott ostoba gól után gyakorlatilag új meccs kezdődött. Az időzítés pedig nehezen lehetett volna ennél pocsékabb, mert a félidei lelkesítő beszéd - aminek valószínűleg annyi volt a lényege, hogy csak így tovább fiúk, be lesznek darálva ezek - már elhangzott, a lassan teljesítőképessége határához érkező, és az idegösszeroppanás szélén álló svájci védelem frissiben új erőre kapott, és egy Szenegál szelleme által kísértett, percről percre türelmetlenebbé váló spanyol csapat maradt magára a pályán. Lehet persze azon lamentálni, hogy a 80. percben még nagyobb szívás lett volna mindez és még majdnem hátra volt egy teljes félidő a fordításra, de Svájc a gólja nélkül szinte teljesen kizárt, hogy kihúzta volna addig, ráadásul később az egyébként abszolút kulturáltan és sportszerűen játszó, de néha kénytelen-kelletlenül fát vágó ellenfél kiiktatta az egyik legkiválóbb ügynököt, Iniestát is, szóval ömlött a jéghideg víz a svájci zuhanyrózsából rendesen, szopás a köbön. Pár változtatás után Xabi Alonso ugyan eltalálta a felsőlécet, de a felbátorodó Derdyok szintén kapufára lőtt ziccerben, úgyhogy ez egál, nincs miért siránkozni.

Most nyilván lehetne részletesen is ostorozni az amúgy nagyszerűen küzdő játékosok akaratát érvényre juttatni képtelen, besült taktikát, elővenni a jobb szélen ismét csak idegen testként mozgó Silvát, az alig használt, ezúttal semmire nem jó szélsőhátvédeket, vagy rúgni még egyet az állandó bűnbak Busquets-be, de felesleges. A legkínosabb csalódás összefoglalva az volt, hogy míg Hitzfeld tökéletesen megírta a házi feladatát, addig Del Bosque jobban bízott egy meccsek óta gyakorolt, de kiszámítható és immár bizonyítottan verhető felállásban, amit láthatóan elfelejtett az aktuális ellenfélhez igazítani. Persze egy kicsivel több szerencsével könnyedén nyerhetett volna így is, és amikor már égett a ház, átállt két csatárra, behozta Jesús Navas-t a jobb oldalra, Torres-t meg Villa mellé, de ezek is szakállas poénoknak tűntek a fapofával büntető riválisa számára, krónikus mákhiányra pedig illetlenség hivatkozni ekkora tudásbeli fölénnyel a spanyol játékosok javára. Nem is az az igazán aggasztó, hogy nincs, vagy nem működött a taktikai B-terv, hanem az, hogy miután a csapat hátrányba került, az A-terv sem működött. Ami egy ilyen erősségű ellenféllel szemben ciki, álljon bármilyen rosszul is Hitzfeld szeme, és csak tovább gyülekeznek a kérdőjelek ha figyelembe vesszük, hogy nem is olyan régen történt már valami hasonló a selecciónnal a Konföderációs kupán.

Casillas (5,5) - Hülyeség volt ennyire kijönnie Derdiyokra a svájci gól előtt, azért viszont már kár túlzottan felelősségre vonni, amiért elkaszálta, a kapus ilyenkor kiszolgáltatott helyzetben van, ezért is volt hülyeség kijönnie. Más dolga nem akadt.

Sergio Ramos (6) - Az első félidőben még jól, bár szokás szerint pontatlanul játszott, a második játékrészben már teljesen súlytalanná vált.

Piqué (6) - Zseniális kezdés után láthatólag megzakkant a góltól, amiről azért messze ő tehetett a legkevésbé. Derdiyok csúnyán beforgatta a kapufája előtt.

Puyol (5,5) - Elfogadható lett volna a produkciója, kár volt ezért.

Capdevila (5,5) - Elég kényelmesen követte a svájci akciót, pedig a többiek bénázását látva megszánhatta volna őket azzal, hogy kicsit közelebb húzódik. Támadásban nem sikerült hozzátennie semmit.

Xabi Alonso (7,5) - A meccs embere spanyol részről, az ő lába alatt nem dadogott a hülye jabulani, hanem nyájasan oda repült, ahová csak a főnök akarta. A legjobb lövést is az ő neve mellé jegyezhetjük fel.

Busquets (6) - Szokásos: egy hülye, bár ezúttal még korántsem automatikusan végzetes hibája miatt a kiváló játékát nehezebb értékelni, pedig nem volt sokkal rosszabb Xabinál.

Xavi (6,5) - Hozta az irtózatos mennyiségű passzait, magához képest némiképp meglepő pontatlansággal, de így is jól összefogta a csapatot. Hogy döntő fontosságú passzt miért nem tudott adni senkinek, arról Del Bosque-t is meg kellene kérdezni.

Iniesta (7) - Látszott rajta, hogy a szokásosnál jobban vigyáz magára, a cselek elmaradoztak, nem mintha ettől kevésbé faragták volna persze, a svájciaknak nagy fejtörést okozott a fogása. Kiosztott pár szép labdát, aztán a 77. percben le kellett hozni, állítólag semmi baja, fellélegezhetünk.

Silva (6) - Alapvetően nem lett volna gond a játékával, ha nem neki kellett volna a jobb szélen kavargatnia. Lassan kijelenthető, hogy egyszerűen nem való neki az a poszt, folyamatosan elkóricált középre meg a túloldalra, és ekkor persze remekelt, de ettől nagyon egyoldalúvá vált a játék. Ez az apróság azért sokat nyomott a latba.

Villa (6) - Rengeteget gürcölt és mozgott, kicsit túl is pörgött, sajnos a Torres-szel alkotott párosuk nem működött, az első félidőben pedig nem tudott élni azzal a pár lehetőséggel.

Torres (5,5) - Szenvedett, most nagyon érződött rajta a kihagyás, egy felspanolt, történelmi sikerért bunkerező csapat ellen így kellett volna lendületet vinnie a játékba, érthető, hogy nem sikerült, pedig nagyon akart. Ami már inkább meglepő, hogy a plusz egy csatár felhozatala inkább hátra-, mint előrefele volt egy lépés.

Jesús Navas (6,5) - Életet lehelt az addig holt vidéknek számító jobb szélbe, a klasszikus vonalszélső-játékából viszont hiányzott a pontosság. A vehemenciája mindenesetre üdvözítő volt, még ha hanyaggá is vált a vége felé.

Pedro (6- Lendületesen játszott abban a 10 percben, de lövőhelyzetig sem jutott.

Spanyolország: Casillas, Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila, Iniesta (Pedro '77), Alonso, Busquets (Torres 62'), Xavi, Silva (Navas 62'), Villa
Svájc: Benaglio, Lichtsteiner, Senderos (Von Bergen 36'), Grichting, Ziegler, Inler, Fernandes, Huggel, Barnetta (Eggimann 90'), Derdiyok (Yakin 79'), Nkufo
Gólszerző: Fernandes (51')

A vereség következményei súlyosabbak is lehetnek mind a három pont elbukásánál, és ezekkel erősen ajánlott már most szembenézni. Innentől kezdve a csoportkör villámhalál-üzemmódban fut, még egy hiba, és jó eséllyel lehet hazarepülni. Ráadásul ha sikerül is flottul behúzni a hátralevő két meccset, mostantól Svájc osztja a lapokat, csak rajtuk múlik, hogy a spanyol válogatott a csoport első vagy második helyén végez. Óva intenék attól mindenkit, hogy túlságosan bízzon az előbbi verzióban, ezzel a svájci játékkal ugyanis a szintén támadó felfogású Chile megfojtása már nem tűnik olyan nehéz feladatnak, Hondurastól meg nem lehet várni semmit. Márpedig ha második hely, akkor a nyolcaddöntőben Brazília következik majd jelen állás szerint, akik a történelem során több ízben frappánsabb ellenfelek lehettek volna talán, mint ezzel a mostani eurokonform, deffenzív játékukkal.

Azért néhány cseppnyi reményt is megpróbálok elpötyögtetni. Először is, ha létezik olyan meccs egy világbajnokságon, amikor még belefér egy vereség (egyébként nem létezik), akkor az a legelső meccs. Most még van egy kis idő nyalogatni a sebeket, kitalálni valami mást, belenyúlni a csapatba, felfrissíteni a testeket és a szellemet, később csak egyre kevesebb lenne - még akkor is igaz ez, ha az eddigi vébék során ilyen rajt után még soha senki sem aratott végső győzelmet, ez csak statisztika, nem ultimatív törvényszerűség. Másodszor is hangsúlyoznám, hogy a csapat cseppet sem volt gyenge mentalitású, nem játszott csapnivalóan, nem adta fel a harcot, és a helyzetek alapján 1 pontra minimum rászolgált volna. Akármilyen érezhető görcsölés ellenére sem lenne igazságos, ha visszakerülne rájuk az örökös vb-lúzer címkéje. Egyelőre.

Következő meccs: Spanyolország - Honduras, június 21., hétfő, 20:30

34 komment

Címkék: meccs csoport értékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://seleccion.blog.hu/api/trackback/id/tr92089851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sporttárs 2010.06.18. 18:07:40

Nehéz szülés volt, de szép gerek lett. :) Jó poszt.
Ha jól érem, Hitzfield taktikát válsztott az ellenfélre, a spanyolok pedig maguknak, lehet, hogy ez az erőviszonyok ismeretében így kellett, hogy legyen, de éppen ez a nagy átka ennek a világverőségnek. Időnként előáll helyzet, amikor ki is kéne találni valamit. Belefutnak ilyenbe még a brazilok is, hogy a másik stabil lapcsapatot mondjam.

Henry The Navigator 2010.06.18. 18:16:33

Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Brazília megnyeri a csoportját, lehet, hogy a végén a 2. hely lesz jó illetve jobb a spanyoloknak.

Valetudox 2010.06.18. 18:17:36

@sporttárs: Sztem ok mar belefutottak de tudtak hozni 2:1 re.

robot_ 2010.06.18. 18:27:37

DETTÓ UGYANAZ lement a németeknél.
A horda lehozta 1-0 -ra a birodalmat.
Hat komolyan... elkezdek olyan csapatoknak szurkolni akiket kihullva akarok látni.
Akinek szurkolok az kikap...

vadkutya 2010.06.18. 18:37:02

Vagány a pókeres hasonlat az elején, mindamellett meglepően korrekt poszt lett.

Abban csak részben értek egyet,h - akár csak egy hangyányit - nem becsülték le az ellenfelet a spanyolok. Ezzel önmagában nincs is baj, minden okuk meg volt rá,h önmagukat gondolják az esélyesebbnek. Mentális vereségnek érzem ezt a meccset, görcsösek voltak, pedig láthattuk, valójában gyönyörűen futballoztak, s odatették magukat. Arzenalizálódak.

Nahmind1, ászpár kézbe amúgy is dobós. :)

grasslover 2010.06.18. 19:26:13

Lassan el lehetne gondolkozni azon, hogy mikor egy gyengébb, defenzívebb csapatnak az edzőzsenije kitalál valamit, ami működik 90 percig, arra a jobb, támadóbb csapat mestere nem tud érdemben lépni. Nem utoljára láthattuk eme receptet, ilyenkor nem elég lelkesen kiabálni meg 5 perc alatt hármat cserélni, sakkozni kell...

vadkutya 2010.06.18. 19:36:08

@grasslover: Ez a meccs sztem pont nem az edzőzsenin múlt. Meg kell nézni a statisztikákat, a helyzetkihasználáson múlt.

gibson 2010.06.18. 19:38:15

Kurva jó kis írás lett, megérte várni rá. Időm sincs most végigolvasni egybe az egészet.

rizla 2010.06.18. 23:02:36

@robot_: a németek emberhátrányban voltak és kihagytak egy tizit is, úgy lett 0-1. számomra ez hatékonyabb, de lúzerebb játék, mint a spanyoloké.

@vadkutya: nyilván nem hajtottak úgy, mint egy elődöntőben hajtanának, de nem éreztem semmiféle pökhendiségét. villa ideggyengesége sem a svájciaknak szólt, mostanában sokat szenved.

robot_ 2010.06.18. 23:50:28

@rizla:
En meg az erzesre ertettem.
Ugyanolyan erzes, mert en azert a Nemeteknek is szurkoltam (nemet, spanyol mexikó), es azok is beszopták, meg most az angolok is, es a franciák is csúnyán megégtek. (őket speciel utálom, de akkor is több lehetne bennük)
Ilyen értelemben az is meglepő.

Don_Pipita 2010.06.19. 02:54:04

érzetem én már az elején, hogy baj lesz ebből, hogy egy ékkel, két vkp.-al állunk fel... Úgy gondolom csak Xabival is kb. ennyi lett volna a labdabirtoklásunk... És elöl egy Villa- Iorente duó. Tökéletes lett volna erre a meccsre Iorente, hisz úgy is ívelgettünk. És ne mondjátok, hogy nem, mert rengeteget(spanyolokhoz képest) a labda a levegőben. Úgy gondolom Bousqe egy kicsit beszart a sajtótól, hiszen, ha ezt a formációt választja, vagy vált át, és nem jön be a hazai sajtó megkkövezi, hisz meik edző küldene be egy Iorentét egy Torres helyett. Talán ő is klappolt volna oda, hogy bólintson egyett... "Mit fog a sajtó szólni, ha most én itt az első meccsen kikapok?" egy iylen gondolat meg elveszi a józan gondolkodást... (könnyű okosnak lenn ia meccs végén)

A jobb csapatok ellen meg igen is lehet ezt a felállást nyomatni, az eb-n is így tett aragonés.
Amúgy, ha csoport 2.-ok leszünk az nagyon-nagyon nem lesz jó, hiszen akkor 3 nap pihenés után barzílián és(!) hollnadián, majd anglián(sic!) keresztül vezet az út... Én érzem a potenciált, hogy ezket a cspatokat egymás után is legyőzzük,de akkor a dön6tőben már egy nagyon kifacsart csapat fog elbukni, mint mi 54'-ben...

Amúgy, ha 2.ok vagyunk akkor tuti ezen az ágon lesz a meglepetés csapat, hiszen anglia valszeg nem lesz első, ha az amcsiknak sikerül megverniük algériát...

Don_Pipita 2010.06.19. 03:00:52

huh kicsit már álmso vagyok

sundin 2010.06.19. 10:47:17

A poszt jó, az osztályzatokat viszont túlzónak érzem. 7-est nem igen adtam volna egy vesztes meccs után senkinek. A konkrét számoktól eltekintve Iniesta osztályzatát sem értem. Nagyon gyenge volt önmagához képest, nem hiszem, hogy ő volt a második legjobb spanyol.
Mindenesetre innen nehéz lesz, a csoportból való továbbjutás még simán meglehet, de komolyabb eredményre (elődöntő) kicsit esélyt látok.

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.19. 11:04:02

@sundin: Szerintem meg éppen hogy ő volt a legjobb (értsd: a legaktívabb) a spanyol csapatból- igaz, csak az első félidőben. A másodikból nem is igazán lehet kiemelni senkit.
@rizla: Silva elkóricált? Ezt úgy érted, hogy nem volt tudatos, kapitányi utasítás, csak gondolt egyet?
Biztos vagyok benne, hogy Del Bosque változtatni fog a felálláson. Busi talán kijátszotta magát a csapatból, és ha van esze az öregnek, akkor Iniestát visszahozza középre. Vagy nem is tudom... Az is zélesítené a taktikai repertoárt, ha lenne egy olyan játékos is a pályán, aki képes a tizenhatoson kívülről gólt lőni (vagyis Fábregas), vagy aki képes gólt fejelni (Torres vagy Llorente). Valóban nagyon kiismerhető volt az egész- semmi meglepőt nem láttam a spanyoloktól.(Messze ez a legjobb blog.;))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.19. 11:51:48

Nagyon jó lett a poszt, gratula, rizla!

Látszott, hogy a svájciak hihetetlen alapossággal fölkészültek a Selección játékából; nem úgy számoltak, hogy elég lesz Chilét megverniük. Ilyen egy igazán nagy edző. (De ezzel egyben azt is elmondtam, hogy irtózatosan nagy bajban vannak a spanyolok: Bielsa sem sokkal kisebb edző, mint Hitzfeld...)

Én tehát pont fordítva látom, mint @sundin: ha a csoportból sikerül továbbvergődni, bármi lehet, de addig lehet, hogy a vértizzadás is kevés lesz...

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.06.19. 12:20:13

Ja igen. Ha már póker: Del Bosquénak AK-val nem jött fel semmi, Hitzfield-nek meg 7-es, 2-esre egy 2-es... Ki bizonytalanodik el ász fullal? Inkább bejött a blöff. :-)

rizla 2010.06.19. 13:06:12

@barcavideo: "Silva elkóricált? Ezt úgy érted, hogy nem volt tudatos, kapitányi utasítás, csak gondolt egyet?"

igazából mindegy, hogy magától vagy taktikai utasításra, mert az eredmény ugyanaz volt: egyoldalas csapat, jobb szélsőként gyászos volt silva. az ász full tényleg kicsit erős példa volt, de az AK-s okoskodás már túl geek lett volna, azért értsék azok is, akik nem játszanak : DDD amúgy képzeld magad a maverick filmbe, vagy a casino royalba, folyton színsora van mindenkinek!

@Csöncsön: bielsa azért más típusú jó edző. chile reményeim szerint nem fog beállni bunkerezni, az nem az ő játékuk.

@sundin: nézd, Xabi nem tehetett a vereségről egyáltalán, fantasztikus meccset hozott le. Iniesta magához képest szürke volt, de nála a magához képest szürke még bőven 7. rengeteg jó labdája volt, állandóan szabadrúgásokat harcolt ki, stb, nem lehetett rá panasz. én ezt az értékelés dolgot úgy gondolom, hogy van egy globális mérce, nem magukhoz mérem az embereket, az szerintem kevésbé igazságos. de sokat agyaltam a pontszámokon, és persze érzem én is, hogy kicsit furcsák, de a meccs is az volt. a spanyolok százszor jobban játszottak az angoloknál vagy a franciáknál, akik 1 pontot kaptak a fos meccseiken, ők meg nullát.. ezért is volt ez kiváló meccs, kiváló ellenféllel.

llorentéről elfelejtettem megemlíteni a posztban azt, hogy az előkészületi meccseken egyszer sem próbálta ki őt villa mellett del bosque, nyilván ezért sem merült fel benne, hogy svájc ellen őt hozza fel, a torres - villa páros ugye évek óta rutinos.

sundin 2010.06.19. 15:34:29

@rizla:
Én is globálisan gondolkodom az osztályozás terén: ha ez a teljesítmény 7-esre és 7.5-re elég volt, akkor egy győzelem pl. Svájc ellen "hanyas"? 8-9? Akkor mondjuk Brazília földbe döngölésére már nem is volna elég a 10-es skála?
Persze osztályozás és osztályozás között is van különbség, de erre hiperérzékeny vagyok, biztos azért, mert túl sok nb1-es tudósítást olvastam az NS-ben (tele 8-as, 9-es osztályzattal...).
@Csöncsön: Persze, neked így is kell látnod, máshogy valószínűleg nem is tudod nézni a világot.

A továbbiakhoz még annyit, hogy ez az egycsatáros játék kukába való. Ahogy rizla is írja, Llorentét nem játszatta még Villa mellett, de szerintem simán ki lehetne próbálni, ha Torres nem bírja... ennyi kockázatot min. fel kell vállalnia del Bosgue-nak, mert az már látszik, hogy itt a 2008-as játékot lemásolva nem érnek el komolyabb eredményt.

rizla 2010.06.19. 15:40:35

@sundin: arra gondolok, hogy ha xabi vagy iniesta játéka lett volna a minimum mindenkinek ezen a meccsen, beleértve a védelmet főleg, akkor svájc négy gól alatt nem ússza meg, és akkor te is reálisnak tartanád a pontszámokat (ugyanezzel az ini és xabi teljesítménnyel). ehhez persze kellett volna egy olyan taktika, ami villa vagy silva pontszámát nem hatosnak determinálja.

nasteey 2010.06.19. 19:05:30

A kiismerhetőség ellen talán meg lehetne próbálni egy olyan felállást, ahol a két csatár mögött van Silva, a középpályán pedig Xavi és Iniesta megtámogatva Alonsoval. Vagy Iniesta van a két csatár mögött, a helyén meg Fabregas. Bár ennek szerintem az lenne az alapja, hogy a két szélső hátvéd nagyon komolyan segítené a támadásokat, mert a jelenlegi formájuk alapján nem sokat tesznek hozzá az előrejátékhoz.

Mindenesetre abban nagyon biztos vagyok, hogy a következő meccsen már 2 csatárral fognak kezdeni.

deltaTheEnd 2010.06.19. 20:08:19

Az a büdös nagy igazság,hogy az egész világ megtanult védekezni(kivéve magyar válogatott).

usa vs anglia, franciák ellenfelei, svájc, 10emberes ausztrália, zöld foki szigetek.
Ha egy elit csapatnak nincs kicsi szerencséje, vagy a játékosai nagyobbik része csak a közepes-gyenge szintet hozza, akkor már mindet le lehet nullázni támadásban.

Tényleg ez a legjobb blog.

sporttárs 2010.06.19. 21:22:51

Na, lesz valami változás? Posztolsz róla?

rizla 2010.06.19. 21:37:56

@sporttárs: ez nem ér meg egy külön posztot, de azt csiripelik a madarak, hogy cesc és torres is kezdő lesz honduras ellen. egyelőre ennyi a friss hír.

lmariann 2010.06.20. 00:14:08

@rizla: nekem viszont az a hírt csiripelték a madarak az egyenesen Afrikából, az edzőtáborból, hogy Torres kezdő lesz, Fabregasnak viszont csak a kispad marad...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.20. 11:46:25

@sundin:

Gratulálok a személyeskedéshez egy olyan vitában, amelyiknek addig köze sem volt hozzá.

Szerintem minél hosszabb távú egy sorozat, annál inkább ki kell jönnie a nagyobb tudásnak. Egy-egy meccsen bárki megverhet bárkit, de egy hosszú sorozatban már helyrebillennek az erőviszonyok. Éppen ezért szerintem értelmetlen arról beszélni, hogy van-e esély a négybe jutni. Már hogy ne lenne... Szerinted melyik keret erősebb a spanyolokénál? Most viszont, itt a csoportkörben nagyon is el lehet csúszni, bár én is bízom abban, amit @rizla: mond, hogy ettől a Chilétől alkatilag lenne idegen a kilenc emberrel védekezés.

rovo2 2010.06.20. 13:33:30

a nagy passzkirály Xavi, 73%-osan passzolt Svájc ellen:D

csapatátlag alatt

pedig annyi alibipasszt hátrafelé 2 méterre senki nem ad mint ő

deltaTheEnd 2010.06.20. 14:46:27

@rovo2:
1. valószínüleg azért mert sok extrapasszt akart adni a védők mögé
2. az hogy sokat passzol hátrafelé az egyáltalán nem gond, mivel ő adja a legtöbb gólpasszt is, és az egész csapatnak ő diktálja az iramot :)
3. nem ez volt élete meccse, de a többieknek még annyira se
4. még mindig a világ legjobb középpályása :)

dvittore 2010.06.20. 20:09:11

Itt akkor is gratulálni kell a poszthoz ha baromi nagy hülyeségek is vannak benne?

Azt aláírom rizla, hogy van a posztban munka és általában tetszenek az írásaid, de amit a svájci gólról írtál az egy nagy baromság!

Casillas nyakába varrni (még ha csak részben is) a gólt eléggé elvakult látásmódot tükröz, csak azért mert az igazán ludas emberek jelen esetben az általad szeretett Barcelonából érkeztek.

Az első két ponttal egyetértek, viszont a harmadik erősen sántít.

1. Piqué NEM tartottal a lépést a svájci csávóval, hanem egy méterrel mögötte loholt. Ha Casillas nem jön ki, akkor sima ziccerben gurít kapura.

2. Casi nem (csak) a svájci gyereket takarította el, hanem a labdát is kivágta... volna, ha az épp odaérő Piqué -ről nem pattan vissza.

Ráadásul ha a bekapott fejrúgás után van egy kis lélekjelenléte, akkor ráeshetett (hasalhatott) volna a labdára úgy, hogy a svájciak ne férjenek hozzá, de ezért már nem lehet hibáztatni.

Ennek és a kihagyott ziccernek a fényében a 6-os osztályzatot erősnek érzem. Tulajdonképpen két szituációt kellett volna megoldania, és sajnos egyiket sem sikerült.

Iniesta fényezéséből is vissza lehetne venni egy kicsit. Majd ha tényleg olyan jól és hasznosan játszik, ahogy Te most képzeled, akkor szívesen csatlakozom a dicsérők táborához, de jelenleg ez úgy gondolom teljesen alaptalan.

Xavi pedig vállalhatna több "gyilkos" passzt a sok alibi oldalpassz helyett.

rizla 2010.06.20. 20:19:37

@dvittore: esküszöm neked bármire, hogy szeretem casillast, bármelyik klubban védjen is, de ebben a gólban benne volt. piqué NEM a kapuratörő támadóval tartotta a lépést, hanem a mellette felfutó fernandes-szel. ÉPPEN EZÉRT nem lett volna szabad ennyire kijönnie casillasnak. be kellett volna vállalni, hogy lőhet derdiyok, passzolni nem tudott volna fernandes-nek, akin ott volt piqué ugye. csak szétzilálta a szitut.

"Casi nem (csak) a svájci gyereket takarította el, hanem a labdát is kivágta..."

nekem úgy tűnt, hogy éppenhogy túljutott casillason a labda. de hagyjuk casillast, szerinted ki kellett jönnie, szerintem nem lett volna szabad rávetődnie, ok. viszont piqué miért is volt hibás? nem igazán értem, totál őrült szituáció volt, ahol peche volt. azt még ki is felejtettem az értékeléséből, hogy támadásban majdnem annyi veszélyt nyújtott, mint villa vagy torres. szóval nem érzem túlzónak a hatost. azt meg láthatod, hogy puyol is megkapta a büntetését, szóval ne vádaskodj, na, tényleg törekszem a teljes objektivitásra.

iniesta jól játszott, tartom. nem zseniálisan, de nagyon hasznosan, a legtöbb veszélyes szituációban benne volt, és folyton megtartotta a labdákat amíg le nem rúgták. viszont labda vissza újra: xabi pontszáma meg nem zavar, mi?

de igyekszem megfontolni a meglátásokat, köszi.

Valetudox 2010.06.21. 08:36:45

Brazilok a 4 ig sem jutnak igaz?:D

lol

sporttárs 2010.06.21. 08:44:55

Remélem, ma nyertek és a csopotelsőség is meglesz valamilyen úton. Egyrészt nagyon kellenek ennek a vébének a játékukat hozó és eredményes "nagycsapatok" (eddig hány ilyen volt?), másrészt kurvára igazságtalanak tartanám, ha a szerencsétlen sorsolás miatt már a 16 között bejönne a két, alighanem legerősebb csapat találkozója. Másik tizennégy meg röhögne a markába...

dvittore 2010.06.21. 13:46:53

@rizla: másképp látjuk azt a szituációt, de ez a szép a fociban. :-)

A kifutás szerintem kellett, szerinted nem. A lényeg, hogy elég szerencsétlenül jöttek ki belőle.

Piqué-re konkrétan nem mondtam, hogy hibás, hacsak nem abban (Puyollal egyetemben) hogy idáig fajult a dolog. Inkább szerencsétlen. Ha bemegy a ziccere, akkor most azt ecseteljük, hogy milyen "istenkirály" a srác.

Xabi legalább a kaput eltalálta...vagyis majdnem.:-)

Kicsit előretekintve, remélem, hogy ma este azon kell törnöd a fejed, hogy a három góllövő, vagy a zseniális labdákat osztogató Xavi legyen-e a meccs legjobbja.

petyace 2010.06.23. 00:20:03

"még akkor is igaz ez, ha az eddigi vébék során ilyen rajt után még soha senki sem aratott végső győzelmet, ez csak statisztika, nem ultimatív törvényszerűség."

hogy mennyire nem az, az pont ma este igazolódott be azzal, h a rendező ország válogatottja eddig mindig továbbjutott a csoportkörből. előre a végső győzelemre! egyre esélyesebb a brazil csapat a következő körre(chilét be kell húzni), de a tegnapi meccs után olyan ideges lettem az utolsó 20 perc miatt, h most már kívánom a találkozást! a győzelem megadhatja a szükséges lelki pluszt, ami a cím elhódításához kell, ha bukta, akkor megérdemeltük, magunknak kerestük.
süti beállítások módosítása